POST

Love at first sight

liefde brein vuur en vlam
Heb jij het wel eens meegemaakt dat je iemand zag en je meteen in vuur en vlam stond? Dat je dacht: wow, dat móét De Ware wel zijn, want dit voelt zo bijzonder?

Ik had niet gedacht het ooit te zullen zeggen, maar dat superbijzondere gevoel is in feite gewoon een knap kunstje van je hersenen. Want uit onderzoek blijkt dat er twee delen in je hersenen aangaan als je iemand leuk vindt: 1) het beloningssysteem en 2) het biologische systeem dat in no time scant of iemand geschikt is als eventueel voortplantingsmateriaal. Als je iemand leuk vindt, worden juist die delen geactiveerd.
Al die fijne vlinder-gevoelens lijken dus meer uit je brein dan uit je hart te komen.

‘Ik vind je leuk’

Waarom ze bij de ene persoon wel geactiveerd worden en bij de ander niet, dát is een mysterie waar zelfs de wetenschap nog geen antwoord op heeft. Wel is gebleken dat deze systemen actiever worden als de ander jou ook leuk vindt. Dan komt met name het beloningssysteem in actie. Je merkt dat de ander ook naar je lacht, je een compliment geeft of je even aanraakt en dat geeft je een fijn gevoel. Met als gevolg dat jij ook weer allerlei positieve signalen uitzendt naar de ander, die zich daar dan weer gelukkig van voelt en positieve signalen uit gaat zenden en dan voel jij je weer gelukkig en dit dan door tot het oneindige. In principe dan.

Vuur en vlam

Maar hoe komt het dan dat je soms al in vuur en vlam staat voor je iemand daadwerkelijk hebt ontmoet? Het antwoord op die vraag heb ik helaas niet. Het kan natuurlijk te maken hebben met een erg enthousiasts biologische systeem, dat denkt: ‘Wow, dat is een goed pakket genen om mee te mixen!’ Het is in elk geval niet iets waar je bewust voor kiest – maar dat zal iedereen die wel eens zoiets heeft meegemaakt kunnen beamen.

Uit onderzoek blijkt dat een aantal factoren sowieso een rol speelt.

          Feromonen bijvoorbeeld, hoe iemand van zichzelf ruikt. Dat is een geur die je niet eens bewust waarneemt, maar die blijkbaar wel bepalend is voor hoe aantrekkelijk je iemand vindt.

          Het feit dat iemand op je lijkt: staat hij op dezelfde manier in het leven, vindt hij dezelfde dingen belangrijk, hebben jullie gezamenlijke ideeën. Herkenning blijft een belangrijke factor als er een klik is.

          Iemand die je vaker ziet ga je steeds leuker vinden. Logisch, want je leert elkaar steeds beter kennen en daardoor kan er een verbinding ontstaan.

          En tenslotte: we vinden de mensen die óns leuk vinden sneller leuk dan anderen. Lijkt me logisch. Maar wel goed om je zo nu en dan te realiseren dat de mensen die jij leuk vindt daadwerkelijk leuker zijn dan de mensen van wie je wíl dat ze je leuk vinden. (Dit is een diepe, dus neem even de tijd om hem te laten bezinken.)

Goede relatie

Voor een goede, fijne relatie – of dat nou een romantische, vriendschappelijke, familiale of zakelijke is – is het dus allereerst belangrijk dat je elkaar leuk vindt. Als mens. En dat hoeft echt niet te betekenen dat je hele dagen dansend om elkaar heen staat, maar dat je op een positieve manier naar de ander kijkt en ook weet dat de ander op dezelfde manier naar jou kijkt. En het leuke daaraan is dat je je daar nog eens gelukkiger van gaat voelen ook. Zo belangrijk zijn goede relaties dus!

Love it is!

Maar alle wetenschap ten spijt, ik geloof gewoon nog steeds onwijs is het mysterie van de liefde. Die kunnen we wel proberen te verklaren, maar de liefde laat zich gewoonweg niet in een formule proppen. Waarom het met de één wel klikt en met de ander niet komt – denk ik – simpelweg door het feit dat er acht miljard mensen op deze aardbodem leven. Maar al die acht miljard mensen hebben allemaal mensen om hen heen nodig die gewoon van hen houden zoals ze zijn. Want liefde is een levensbehoefte.

 

Tip!

Wil je hier alle details van weten? Kijk dan hier: Iemand leuk vinden, hoe werkt dat in je brein? (bedrock.nl)

 

 

Dé cursus voor een betere relatie met jezelf

Dé Singlecursus

Baal jij wel eens van het single zijn? Zou je wel een relatie willen, maar weet je niet waar je moet beginnen?

Voor een goede relatie met anderen is een goede relatie met jezelf minstens zo belangrijk. Weet jij wie je bent? Hoe kijk je naar jezelf? Op wat voor een manier verbind jij je aan een ander en waarom?

In deze cursus leer je hoe een relatie werkt, maar ook wie jij zelf bent in relatie met een ander. 

Meer blogs

Summer Love…

De zon schijnt op haar witte benen. Melkkannonnen, noemt haar moeder ze altijd. Ze lacht dat meestal maar weg, want haar moeder …

Denk jij wel eens aan scheiden?Doe er wat mee! Bijna 40% van alle huwelijken eindigt tegenwoordig in een echtscheiding. Ik vind dat …

“Vrouwen kunnen wel roepen dat ze allemaal zo graag een empathische, zachte man zoeken, maar in werkelijkheid willen ze gewoon de dominante …

Trouwen is fantastisch. Het feest, de liefde, de beloftes… Ik ben er dol op! Het verbaast mij wel eens hoeveel geld mensen …

© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com
TEB_initialen_WIT

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!