POST

Denk je aan scheiden?

Ontwerp zonder titel

Denk jij wel eens aan scheiden?
Doe er wat mee!

Bijna 40% van alle huwelijken eindigt tegenwoordig in een echtscheiding. Ik vind dat veel. Niemand trouwt met het idee op een dag te gaan scheiden. Hoe komt het dan dat er toch zoveel mensen besluiten uit elkaar te gaan?

Ik dacht aan scheiden

Het was vorig jaar november toen ik voor het eerst dacht aan scheiden. Van mijn man – ja, die lieverd van wie ik onwijs veel houd. We hebben een fijne relatie. En toch dacht ik aan scheiden.
Ik had die gedachte aan scheiden ver weg kunnen stoppen. Veel mensen doen dat, want heej, als je nadenkt over scheiden, is dat dan niet het begin van het einde?
Maar ik besloot er wél wat mee te doen.
Want ik wilde helemaal geen leven zonder hem. Absoluut niet. Ik wilde juist een leven mét hem. Heel dichtbij zijn hart en hem heel dichtbij mijn hart. Maar daar was hij niet. Hij was er zo ver vandaan, dat ik zijn aanwezigheid niet kon verdragen. Ik had hem liever uit mijn leven, dan dat ik hem in mijn leven had en steeds voelde hoeveel pijn het deed dat hij zover bij mijn hart vandaan was. En toen dacht ik dus aan scheiden. Aan het niet meer voelen van de pijn die ik voelde als hij niet zo dicht bij mij was als ik diep in mijn hart verlangde.

Verbinding

Mensen hebben van nature behoefte aan verbinding. En als we die verbinding niet voelen, dan voelen we op de één of andere manier stress. Zeker als we de verbinding niet voelen met de mensen die dichtbij ons zouden moeten staan.

Tip:

Bekijk dit filmpje eens, waarin je ziet wat er met een baby gebeurt als zij de verbinding met haar moeder verliest. The “Still Face” Experiment by Dr Ed Tronick (youtube.com)

Die behoefte aan verbinding bestaat ook tussen liefdespartners. We willen het contact met elkaar hebben en raken in paniek als we die verbinding niet ervaren.

Verwachting

Het is natuurlijk fantastisch als je mensen om je heen hebt die jou helemaal kennen. Toch kan niemand natuurlijk helemaal in je hart kijken. Geen mens weet precies wat jij denkt en voelt en vindt – en toch verwachten we dat vaak wel van elkaar. Dat kan voor teleurstellingen en misverstanden zorgen.

Een relatie hebben betekent niet automatisch dat je elkaar altijd moet begrijpen en aanvoelen – maar vaak verwachten we dat wel. Een relatie hebben betekent dat je je er vol voor inzet om het hart van de ander te blijven zoeken. Dat gaat met vallen en opstaan – en vooral met heel veel praten. Misschien wel met jezelf, om je eigen emoties en behoeftes beter te begrijpen en te leren kennen. Maar natuurlijk ook met je partner. Blijf in gesprek, dat is zo belangrijk voor een goed verbinding!

Cirkel

Het geheim van een goede relatie, is dat je een sterke verbinding hebt op een diep, emotioneel niveau. Je staat dichtbij elkaars hart, voelt je met elkaar verbonden op een manier zoals je die niet met een ander hebt.

Kijk eens naar dit figuur. De buitenste laag staat voor mensen met wie je een oppervlakkige relatie hebt. Laag 4 en 5 is voor mensen die je je vrienden noemt en de 6e laag is echt jouw inner circle. Wie staan er dichtbij jouw hart?

Stel dat jij en je partner emotioneel niet dichterbij elkaar komen dan laag 4. Dan kun je misschien wel een relatie hebben die prima loopt, waar er weinig ruzie is, maar waar je elkaars hart niet kent. Als je dat allebei wel prima vindt en niet het verlangen voelt naar een diepere verbinding, dan kun je best samen oud worden. (Het zou mijn relatie niet zijn, maar ik weet dat er genoeg stellen zijn die op die manier gelukkig zijn.)

Als je je allebei voorneemt om een relatie op te bouwen op die diepere laag, dan vraagt dat commitment om elkaars hart te blijven zoeken, je leven lang. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar je weet wel dat je aan dezelfde kant staat.

Maar als één van jullie wel verlangt naar die diepere laag en de ander niet, dan kun je je heel eenzaam voelen. Onbegrepen. Niet gezien. Niet geliefd. En dan kan de gedachte ‘Ik wil scheiden’ je zomaar ineens overvallen…

Opbouwen

Het opbouwen van een sterke band kost tijd. En vertrouwen. En soms simpelweg doorzetting. Elkaar blijven zoeken en geen genoegen nemen met lauwheid. Lauwheid die er misschien voor zorgt dat je aan scheiden gaat denken, omdat je de ander niet zo dichtbij je hart voelt als je zou willen.

Het vraagt om wederkerig commitment, om gelijkwaardige toewijding aan je relatie om hier samen aan te werken. Met een opmerking als ‘Jij moet gewoon dichter bij je emoties komen!’ helpt je je partner waarschijnlijk voor geen meter.

Beter is het om dit proces simpelweg samen te oefenen. Te benoemen als je ergens mee zit. Een gevoel niet te negeren maar met de ander te delen. Als jij het proces aangaat, dan ontstaat er sowieso beweging. Maar je moet de ander wel de kans geven om mee te gaan in die beweging.

Denk je aan scheiden? Google niet meteen op ‘mediator’. Ga niet meteen op Tinder. Maar zet je relatie in beweging naar een diepere verbinding!

Investeer in de liefde!

Kan jullie relatie wel een boost gebruiken? Hebben jullie elke keer een terugkerende (seks)ruzie? Of wil jij de verdieping aangaan met de relatie met jezelf?

Dan is een sessie bij Cocky misschien wel iets voor jou of jullie!

© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com
TEB_initialen_WIT

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!