POST

Tips voor een gelukkig kerstfeest!

Kersttips 2022

Hallo leuk mens! Wat fijn dat je bij deze blog bent aangekomen. Een blog vol liefde, warmte en gezelligheid. Precies wat je nodig hebt deze kerst.

Hoewel…

Is dat wel wat je nodig hebt met kerst, of is dat wat we allemaal zo graag geloven, omdat het ons een goed gevoel geeft?

Persoonlijk ben ik een groot fan van kerst. Koud buiten, warm binnen, lanterfanten, kerstfilms kijken en op de één of andere manier heel druk zijn met van alles. Ik hou van kaarsjes, lichtjes in de bomen en het gedoe van afspreken wie wanneer komt eten en wie wat dat meebrengt. Maar wat heb je aan al die lichtjes en kaarsjes als de basis niet goed is?

Dus alle lichtjes, liedjes en ballen ten spijt: in deze blog geef ik je graag tips voor een gelukkig kerstfeest. (Trigger warning: heel kersterig zijn ze niet.)

Tip 1. Shine!

Ja nee dus. Dat opgeflufte ideaal dat je altijd maar moet genieten en stralen met kerst, dat slaat nergens op. Je wordt op niet wakker 25 december in een soort unicorn-achtig paradijs waar alles straalt en glittert. Het is gewoon één van de andere 364 dagen in een jaar en in Nederland vaak ook nog eens grijs en onbestemd, qua weer. Dat je juist deze dag ineens zou moeten stralen van geluk en liefde zorgt er vaak voor dat kerst voor veel mensen een enorme deceptie is. Dus shine alleen maar als je daar zin in hebt. Heb je zin in een spijkerbroek? Doe vooral. Kies je voor die glitterjurk? Doe lekker. Wees niet teleurgesteld in jezelf als je niet de hele dag optimaal geniet. Shine gerust, maar dan alleen omdat uit jezelf komt, niet omdat je het idee hebt dat het moet. Kerst doorbrengen als opgeflufte versie van jezelf die van alles moet (en dan ook nog eens perfect) zorgt ervoor dat je stress opbouwt – en dat komt de kerstgedachte niet per se ten goede.

Tip 2. Be the sparkle in somebody’s life!

Ja nee dus. Jij hoeft echt niet de hele dag de sparkle voor een ander te zijn. Sterker nog: als jij je de hele dag uitslooft om anderen gelukkig te maken, dan gaat dat ten koste van jouw échte sparkle! En – ook heel erg – misschien gaan anderen dan denken dat ze ook heel erg hun best moeten doen voor anderen, heel vermoeiend allemaal. Voor wat een enorme druk gaat dat zorgen! Dus: verlaag die drempel voor de mensen om je heen, door juist niet per se de sparkle te zijn. Tenzij je daar zin in hebt natuurlijk. De mooiste sparkles zijn niet perfect, maar zijn echt. Dat zullen de mensen om je heen ook feilloos aanvoelen. Dus wil je echt de sparkle zijn voor een ander? Wees dat allereerst jezelf. Of je nou sparkelt of niet.

Tip 3: Spread the love!

Oké, wat mij betreft kun je natuurlijk nooit genoeg love spreaden. Maar om dat nou alleen maar op 25 december te gaan doen, is ook een beetje treurig. Dus spread the love, maar doe dat niet minder op 24 december of 27 december. Of op 2 januari. Of 15 maart. Of 7 mei. Of wanneer dan ook. Het is mooi dat kerst een feest vol licht en liefde is, maar als je alleen rond kerst een oase van liefde bent, is het natuurlijk een hypocriete bedoening. 

Wil jij liefde uit kunnen delen aan mensen om je heen? Dan is het allereerst belangrijk dat je ook van jezelf houdt. Dus om echte love te spreaden, mag je deze kerst vooral ook heel veel liefde spreaden naar jezelf.
(Meer hierover lees je in deze column!)

Tip 4. Be the party!

Ja, dit is eigenlijk wel meteen de kern. Een feestje hangt niet af van de glitter en de glamour, het hangt af van de basis van waaruit jij je leven leidt. Is jouw leven een ploetertocht door dikke modder, een verzuchting van probleem naar probleem, of kortweg: heb jij ‘een heel zwaaaaar leven’, dan kost het je ontiegelijk veel energie om er tijdens kerst ineens een feestje van te maken. Trouwens: het leven hoeft echt niet altijd een feestje te zijn, soms is het leven gewoon niet leuk. Maar weet je: dat is niet erg. Is deze kerst een minder groots feest dan je eigenlijk voor ogen had, dan is dat echt niet meteen een mislukking. Trouwens: kerst kan helemaal niet mislukken als je de lat precies op de goede hoogte legt voor jezelf. Dus wees een beetje lief voor jezelf en maak het feestje precies zoals het voor jou past. Zelfs een grijze off-day kan een feestje worden, als je er helemaal jezelf mag zijn.

(Meer over feestjes lees je hier!)

Tip 5. Feel the love!

Och och, dit is toch zo overrated. Alsof je liefde altijd moet voelen! Soms voel je het simpelweg niet – maar dat betekent niet dat het er ook niet is. Het is natuurlijk heel fijn om jezelf onder te dompelen in de heerlijke sfeer van kerst: lichtjes, knusheid en gezelligheid alom. Maar als je denkt dat je dan meer liefde gaat voelen, zul je snel teleurgesteld zijn: als het niet echt is, is het niets waard. Je kunt liefde niet altijd voelen. Soms weet je vooral rationeel dat het er is. En misschien voelt het lang niet altijd zo, maar dat is een dijk van een basis om een goed kerstfeestje op te vieren.

Je mag deze tips in de boom hangen. In een bal of met een strik eromheen, net wat je wil. Zodat je je realiseert dat het eigenlijk elke dag een beetje kerst is – én dat kerst ook maar gewoon een doodnormale dag is.

Het is net als met alle andere dingen in het leven: kerst hoeft niet perfect te zijn, als het maar echt is.

Fijne kerst!

XoXo De Kerstfluencer

 

Dé cursus voor een betere relatie met jezelf

Dé Singlecursus

Baal jij wel eens van het single zijn? Zou je wel een relatie willen, maar weet je niet waar je moet beginnen?

Voor een goede relatie met anderen is een goede relatie met jezelf minstens zo belangrijk. Weet jij wie je bent? Hoe kijk je naar jezelf? Op wat voor een manier verbind jij je aan een ander en waarom?

In deze cursus leer je hoe een relatie werkt, maar ook wie jij zelf bent in relatie met een ander. 

© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com
TEB_initialen_WIT

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!