POST

There is a crack in everything

sarah-kilian-52jRtc2S_VE-unsplash

Ik heb na Tweede Kerstdag schijnbaar elk jaar een Dip Van Jewelste. Ik voelde mezelf een belabberd wezen. Ongeschikt als moeder, ongeschikt als kokkin, ongeschikt als werkgever, ongeschikt als werknemer, ongeschikt als mens. Liefst duik ik dan drie dagen aaneengesloten in mijn bed, wachtend tot mijn hoofd en hart weer wat opgeruimder zijn.

Hoe hard ik ook altijd tegen mezelf zeg dat het allemaal niet perfect hoeft te zijn, ik merk dat ik er ergens toch nog altijd naar streef. Doodmoe word ik ervan – en dan vooral achteraf, als ik ermee geconfronteerd word dat het allemaal verre van perfect was. Ik ben dan altijd heel erg teleurgesteld in mezelf en neem het mezelf heel erg kwalijk dat het me weer niet is gelukt om mijn zaakjes op orde te hebben. Een ander mens zou dan wellicht zijn schouders rechten en met ferme stem tegen zichzelf zeggen: ‘Kom op, morgen weer een dag!’ maar ik ga zielig zitten zwelgen. (En daar ben ik dan achteraf ook weer teleurgesteld over in mezelf. Tragisch toch?)

Genade

Mijn woord deze kerst was ‘genade’. Voor jezelf, voor anderen, voor je ziel. Ik had er een heel mooi verhaal omheen geschreven waar ik best tevreden over was, maar ja. De toepassing van die genade op mijn eigen leven laat te wensen over.

Ik moet genadelozer zijn als het gaat om genadig zijn voor mezelf. Wat is er precies erg aan een paar dagen zwelgen? Wat is er precies erg aan geen perfecte moeder zijn? Wat is er precies erg aan geen perfecte relatie hebben? Precies: helemaal niets. En zelfs het streven naar perfectie is niet erg, als je er maar genadelozer in durft te mislukken.

Leonard Cohen zei het eigenlijk het allermooist:

“There is a crack in everything,
That’s how the light gets in.”

Dit blog schrijf ik vanuit mijn bed. In mijn pyjama, met ongekamde haren en mijn bril op. Mijn kinderen zitten te gamen of scrollen doelloos op hun telefoons en lunchen met chips. Ik had 100 plannen voor vandaag, maar die gaan allemaal niet lukken. Maar het maakt niet uit. Ik geef mezelf er maar even aan over. Morgen weer een dag.

Voor een betere relatie met jezelf.

Dé Singlecursus

Dé Singlecursus is een serie van 19 video’s die je helpen om een betere relatie met jezelf te ontwikkelen. Deze cursus bestaat uit verschillende modules, die weer bestaan uit verschillende hoofdstukken. Zo is er een module die ingaat op de relatie met jezelf, een module over de relatie met anderen, een module over de relatie met je lijf en een module over daten. Ook bevat Dé Singlecursus een bonusmodule over je relatie met God.

© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com
TEB_initialen_WIT

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!