POST

5 tips voor een goed begin van de rest van je leven samen

carly-rae-hobbins-zNHOIzjJiyA-unsplash

Het is januari en de telefoons van de relatietherapeuten staan weer roodgloeiend. Niet zo gek, want vakantietijd en feestdagen zijn vaak de momenten waarop we even peilen hoe de zaken ervoor staan. Voor veel stellen reden om aan de bel te trekken (wat ik dan wel weer positief vind, eigenlijk).

Toch zouden we wat mij betreft wel vaker momenten mogen nemen om met een scherpe liefde naar onze relatie te kijken. Hoe sta je er allebei in? Is er nog verbinding? Zijn er dingen die liggen te broeien en uit kunnen monden in iets etterigs? Voel je je nog gezien en geliefd? En wat neem je je dit jaar voor om jullie liefde te laten groeien?

Hoog tijd voor wat tips om de rest van je leven samen goed te beginnen!

Tip 1. Stop met strooien van kritiek

Geef in plaats van kritiek aan wat jouw behoeften zijn of waarom iets je irriteert. Dat vraagt wel wat zelfbeheersing, want in plaats van vrijuit foeteren om datgene waar je boos over bent, is het nu de kunst om bij jezelf na te gaan waaróm je eigenlijk boos of geïrriteerd bent.

Bijvoorbeeld:

De situatie waarin je nog met kritiek strooide:
“Waarom heb je de prullenbak nou wéér niet verschoond? Je ruikt toch zelf ook wel dat-ie stinkt en ik heb het je gisteren al gevraagd!”

De nieuwe situatie:
Je neemt waar dat de prullenbak nog steeds niet is verschoond en je voelt irritatie of boosheid. En dat mag. Maar die irritatie en boosheid hoef je niet over te brengen op je partner. Integendeel: als je rustig uit kunt leggen dat je het fijn had gevonden als de prullenbak wél verschoond was, heb je meer kans op verbetering van prullenbak-verschonerij in de toekomst. Spreek daarom uit wat je graag zou willen:

“Ik merk dat ik geïrriteerd word van de niet-verschoonde prullenbak en dat is zonde van de energie want hallo, het is maar een prullenbak. Zou je hem alsnog willen verschonen?”

Het kost even wat oefening, maar de beloning is serieus heel hoog en op heel veel situaties toe te passen.

Tip 2. Verdedig je niet, maar incasseer

Stel dat je partner dit blog niet leest en jou wel met kritiek bestookt, dan is het de kunst om niet verdedigend te reageren, maar te incasseren.

Het issue is vaak helemaal niet zo belangrijk, maar door de emoties die opspelen kan een issue zomaar uitmonden in een belachelijke ruzie over bijvoorbeeld een niet-verschoonde prullenbak. Om dit soort vicieuze cirkels te doorbreken helpt het om niet het gevecht aan te gaan maar gewoon toe te geven dat je het eerder had kunnen doen. Eigenlijk heel volwassen ;-).

Bijvoorbeeld:

De kritiek:
“Waarom heb je de prullenbak nou wéér niet verschoond? Je ruikt toch zelf ook wel dat-ie stinkt en ik heb het je gisteren al gevraagd!”

Oude situatie:
“Nou als jij het zo vindt stinken had je hem toch zelf ook wel even kunnen verschonen? Waarom moet ik dat altijd doen?”

Nieuwe situatie:
“Je hebt gelijk, sorry. Ik doe het meteen.”

Klein kunstje. Je moet alleen even over je eigen schaduw heen stappen.

Tip 3. Laat maar zitten

Sommige problemen zijn niet op te lossen. Jij wil een elektrische auto, je partner pertinent niet. Je partner wil een kerstdorp, jij vindt het vreselijk. Tja, wat doe je dan?

Sommige problemen hoeven niet meteen een bom onder je relatie te leggen. In die gevallen is het gewoon wijs om een compromis te zoeken. Een hybride auto bijvoorbeeld. Of een heel klein kerstdorp. Of je partner het kerstdorp en jij een knalroze kerstboom met glitters. En soms mag je het ook gewoon laten zitten. Je bent twee verschillende mensen, logisch dat er af en toe verschillen zijn.

Tip 4. Stel je hart open

Anders dan we vaak denken, kan je partner niet aan jouw buitenkant zien wat er allemaal precies in je hart omgaat. Dat kan groeien door er open en eerlijk over te zijn – ook over de minder florissante kanten van je hart. Dat vindt niet iedereen even gemakkelijk, want stel je voor dat de ander nonchalant met jouw zwakke plekken aan de haal gaat of er zelfs misbruik van maakt, of dat je constant ruzie krijgt omdat je eerlijk bent.

Maar voor een goede en hechte relatie is juist dat een voorwaarde: dat je eerlijk bent over wat er in je hart zit. Dat begint met eerlijk zijn tegenover jezelf. Hoe je dat doet, eerlijk zijn tegen jezelf, is niet in één zin te beschrijven, maar gelukkig heb ik er speciaal een cursus voor ontwikkeld. Die vind je hier!

Een goede communicatie is – natuurlijk – het belangrijkste in een relatie. Elk koppel ontwikkelt samen een eigen taal, zou je kunnen zeggen. Daar ben je niet binnen een dag, dat kost nou eenmaal tijd. En het is een taal die in ontwikkeling blijft. Blijf oefenen, durf fouten te maken en verbeter jezelf en elkaar liefdevol. En mocht je wat extra verdieping willen, dan kun je hier de vragen voor in de emotionele sauna gratis downloaden.

Tip 5. Blijf elkaar zoeken

“Houd van me op de momenten dat ik het het minst verdien, want juist dan heb ik het het meest nodig.” Precies dat is wat liefde is: onvoorwaardelijk. Niet afhankelijk van een plaats of een gevoel, maar er bewust voor kiezen elkaar te blijven zoeken, ook al ben je bang elkaar kwijt te raken.
Soms lijkt het alsof je maar twee keuzes hebt: vast blijven zitten in een relatie die je verstikt of heel hard wegrennen.
Maar er is nog een derde keuze: elkaar blijven zoeken. Dat kost tijd, volharding en heel veel liefde. Liefde die je levend houdt door aandacht en tijd aan elkaar te besteden. Ook een heel belangrijke tip, maar die kenden jullie natuurlijk allang.

Geniet van elkaar, het komende jaar. Natuurlijk zullen er momenten zijn waarop je alles behalve geniet van je relatie, maar met hetzelfde doel voor ogen kun je samen heel veel liefde genereren!

Dé cursus voor een betere relatie met jezelf.

Dé Singlecursus

Dé Singlecursus is een online videocursus die je in 18 lessen helpt om jezelf beter te begrijpen, (nog) leuker te vinden en (indien nodig) liever te zijn voor jezelf, speciaal in relatie met anderen. 

Want voor een goede relatie met anderen is een goede relatie met jezelf minstens zo belangrijk. 

© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com
TEB_initialen_WIT

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!