POST

Jij bent niet teveel

Ontwerp zonder titel (5)

Het heeft de laatste weken veel geregend. Het bleef maar grijs en nat en saai en ik vroeg me op een gegeven moment serieus af of de zon überhaupt wel scheen achter de wolken. Dergelijk zwaarmoedig weer heeft bij mij ook altijd invloed op mijn gemoedstoestand. Dan komen er gedachten op die mij wijs willen maken dat ik teveel ben, dat ik er niet toe doe, dat ik eigenlijk niets kan. Zielig eigenlijk voor mezelf.

Ik kwam deze waanzinnige quote van wijlen meneer Kierkegaard weer tegen en hij kwam nog intenser binnen dan de vorige keer.

‘Als ik iemand tegenkom die lijdt, beschouw ik het als mijn plicht om te zeggen: zorg ervoor dat je van jezelf houdt. Als je lijdt val je namelijk al snel ten prooi aan de zwaarmoedige gedachte dat je teveel bent in de wereld.’

Søren Kierkegaard, 1847

Zorg ervoor dat je van jezelf houdt, want je bent niet teveel in deze wereld. Juist op de momenten dat het maar blijft regenen, dat het maar grijs blijft en er weinig sprankelends te beleven is, heb ik het blijkbaar nodig dat ik tegen mezelf zeg dat ik ertoe doe.

En omdat ik graag wat van die liefde uitdeel, hierbij een aantal tips om de zwaardere dagen van het leven te doorstaan.

Ik heb ze onderverdeeld in categorieën, zodat je zelf kunt bedenken welke tips het beste op jouw situatie van toepassing zijn.

Tip 1. De kortstondige oplossing

Ga er lekker even uit, shoppen (desnoods in de supermarkt), drinken, flirten – zorg voor afleiding. Let wel: deze oplossing biedt slechts voor een korte tijd soelaas en het is ook niet onverstandig om jezelf vooraf een aantal regels mee te geven, anders kan het uit de hand lopen. Spreek bijvoorbeeld af om niet meer dan twee paar nieuwe schoenen te kopen en drink alleen alcoholvrij.

Tip 2: De intrinsieke oplossing

Spreek hardop tegen jezelf uit dat je hartstikke leuk bent en dat de persoon die dat niet zit een blinde vlegel is. Jammer voor hem/haar, maar het doet niets af aan het feit dat jij een Ontzettend Leuk Mooi Mens bent! Bij deze oplossing gaat het erom dat jij jezelf ervan weet te overtuigen dat de gedachten die wellicht door je hoofd schieten over dat je niet leuk, mooi of lief genoeg bent leugens zijn waar je niet in moet geloven. En dat doe je het beste door te herhalen hoe leuk je bent.

Tip 3: De desperate oplossing

Blijven hopen dat iets dat in het verleden is gebeurd, alsnog niet gebeurd is. Je begrijpt dat deze oplossing in feite geen oplossing is, maar je enkel in een uitzichtloos cirkeltje blijft sturen. Toch grijpen veel mensen juist op de dagen dat ze zich belabberd voelen uitgerekend naar deze non-oplossing. De feitelijke tip is dus: stop met hopen dat je het verleden kunt veranderen.

Tip 4: De geestelijke oplossing

Zeker als je gelovig bent is dit een fijne oplossing: dompel jezelf onder in geestelijk voedsel en wacht op een verlichting om al het aardse af te doen. Oké, dat is misschien wat over-the-top, maar het idee hierachter is misschien zo gek nog niet. Vraag jezelf eens af wat er in jouw leven nou echt toe doet. Wat is echt belangrijk voor jou, wie is echt belangrijk voor jou. Ik vind de uitdrukking ‘be at peace with your soul’ in dit verband eigenlijk wel heel mooi: zorg goed voor je ziel. Bid, praat, wees stil, zing.

Tip 5: De doeltreffende oplossing

Zoek een doel, vind het en maak een plan om ervoor te gaan. Het succes dat je daarin ervaart zal je je minder nutteloos doen voelen (en als je succes hebt, heb je ook nog eens geld om tip 1 uit te voeren).

Zeker op dagen dat je je belabberd voelt zul je jezelf vooral confronteren met alles wat je (nog) niet is gelukt. Maar in plaats van je dan maar een mislukkeling te voelen kun je het dit keer omdraaien. Welke stappen kun je zetten om je plannen alsnog concreet te maken? Welke actie kun je al ondernemen? Plan bijvoorbeeld een gesprek in met een inspirerende vriend of kennis of wandel gewoon eens langs een uitzendbureau. Soms kan het je enorm helpen door het gewoon maar te dóén.

Maar het allerbelangrijkste in dit alles is natuurlijk om bij elke tip een flinke dosis zelfliefde toe te voegen.

Want echt: jij bent niet teveel op deze wereld. Nooit vergeten <3!

Dé cursus voor een betere relatie met jezelf.

Dé Singlecursus

Dé Singlecursus is een online videocursus die je in 18 lessen helpt om jezelf beter te begrijpen, (nog) leuker te vinden en (indien nodig) liever te zijn voor jezelf, speciaal in relatie met anderen. 

Want voor een goede relatie met anderen is een goede relatie met jezelf minstens zo belangrijk. 

© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com
TEB_initialen_WIT

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!