POST

‘Mama, wat is vingeren?’

blog 1 oktober seksuele opvoeding
Even met de deur in huis: wat is jouw eerste seksuele herinnering? Was het een bedscène op tv? Of een boekje waarin het werd uitgelegd? Een natte droom? Of liep je onwetend de kamer van je ouders binnen toen zij het net heel gezellig hadden…?

Als het gaat om seksuele opvoeding denken veel ouders dat het dan vooral over Het Gesprek gaat. Je weet wel: dat gesprek waarin je je kinderen uitlegt hoe seks werkt en wat er allemaal kan gebeuren als je niet voorzichtig bent. Of dat het gaat om een boekje dat precies vertelt wat je aan je kinderen moet vertellen.
Maar seksuele opvoeding is veel meer dan seksuele voorlichting. Want seksuele opvoeding begint eigenlijk al vanaf het moment dat het – op welke manier dan ook – over seksualiteit gaat. En dat is al heel vroeg.

Hoe reageer jij?

Probeer je de volgende situaties eens voor te stellen.

Je dochter en zoon zitten samen in bad en je dochter vindt het heel grappig om aan het piemeltje van haar broertje te trekken. Haar broertje vindt het ook wel grappig en ze maken er een spelletje van.
Hoe reageer jij?
 
Je dochter van 8 komt thuis en vraagt wat ‘vingeren’ is, want de jongens op het schoolplein zongen daar een liedje over.
Wat vertel jij?
 
Je zoon van 13 vertelt dat er een meisje in zijn klas zit dat het al met drie jongens heeft gedaan. Hij doet er lacherig over.
Hoe reageer jij?

Zomaar even wat voorbeelden van situaties waarin je verzeild kunt raken en niet altijd precies weet hoe je moet reageren. Maar juist dit soort momenten zijn heel belangrijk voor de seksuele ontwikkeling van kinderen. Kinderen luisteren meer naar de manier waarop je over seks praat, dan wat je er inhoudelijk gezien allemaal aan kennis over overdraagt.

Jouw beeld

Op welke manier praat jij zelf over seks? En hoe reageer jij op vragen of situaties die over seks gaan?
De ervaringen die je zelf hebt kunnen daarbij behoorlijk van invloed zijn. Als je seks zelf ziet als iets wat vooral gedoe oplevert, dan is het een hele kunst om er tegen je kinderen positief over te praten. Als je negatieve ervaringen hebt gehad met seks, bestaat er een grote kans dat je vooral op een waarschuwende manier tegen je kinderen over seks praat. Als je zelf eigenlijk geen idee hebt wie jij zelf seksueel gezien bent, zal het gesprek over seks vooral iets zijn wat je heel veel moeite kost. Als het je allemaal geen fluit kan schelen, zal je kind wellicht ook geen waarde hechten aan grenzen.

Open

Het is goed om je af te vragen welk beeld van seks en seksualiteit je zelf hebt en welk beeld je aan je kinderen mee wilt geven – en vooral: op welke manier je daaraan bij kunt dragen. Als je op één van bovenstaande situaties op een boze manier reageert, is de kans groot dat je kinderen daarvan schrikken en het wel uit hun hoofd laten om je vaker dit soort dingen te vertellen. En geschokt of ‘raarderig’ reageren zal schaamte oproepen bij je kind. Terwijl een open sfeer juist heel goed is.

Misschien schrik je in eerste instantie wel van bovenstaande situaties. Dat mag; het betekent niet dat je bekrompen bent ofzo. Maar als je elke keer gechoqueerd reageert, zullen je kinderen angst ontwikkelen rondom seksualiteit. Als je onverschillig reageert, zullen je kinderen onverschilligheid ontwikkelen. Als je lacherig reageert, zullen je kinderen seks niet zo snel serieus nemen. 

Bij de hand

Gun jezelf als opvoeder hierin tijd en ruimte om te leren. Iets niet precies weten is helemaal niet erg, als je antwoord maar oprecht en betrokken is.

Het is goed om je te realiseren dat je kinderen op allerlei manieren in aanraking zullen komen met seks. Ze zullen moeten leren hoe ze met zulke situaties om kunnen gaan. Aan jou als opvoeder de nobele taak om ze daarbij aan de hand te nemen en zelf bewust na te denken over de manier waarop je met je kinderen over alles rondom seks praat.

Kun jij voor je gevoel wel wat hulp gebruiken in de seksuele opvoeding van jouw kind?
Je bent niet de enige!

Voor jou en al die andere ouders en opvoeders die:
– het anders willen doen dan hun eigen ouders
– niet goed weten waar ze moeten beginnen
– hun kind(eren) hierin een goede start willen geven

maakte ik de Snelcursus Seksuele Voorlichting – voor ouders

Omdat seksuele opvoeding meer is dan seksuele voorlichting

Dé Snelcursus Seksuele Voorlichting - voor ouders

In deze driedelige snelcursus geeft Cocky handvatten en tips voor een gezonde seksuele opvoeding van je kinderen. 

De seksuele opvoeding van je kinderen begint niet pas bij de seksuele voorlichting. Het begint eigenlijk al bij de manier waarop jij als ouder en opvoeder zelf bewust bent van je seksualiteit. 

Op welke manier praat je er met je kinderen over? En vanaf welke leeftijd? Welke waarden wil je je kinderen meegeven? Grote vragen die een eerlijk antwoord verdienen!

© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com
TEB_initialen_WIT

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!