POST

Seks? Bah!

Praten over seks
Wat ik mij vooral herinner van mijn seksuele opvoeding is hoe ongemakkelijk het bij ons thuis werd als het over seks ging. Het zorgde er onbewust voor dat we ons al bij voorbaat schaamden voordat het überhaupt ter sprake kwam. Bedscènes op tv werden direct en met een geërgerd ‘Dat is raar! Bah doe snel weg!’ weggezapt.

Ook jouw ouders en opvoeders wisten niet altijd hoe ze moesten reageren als jij met lastige vragen naar hen toe kwam. En al weet je misschien niet meer precies wát ze zeiden, de manier waarop ze het zeiden weet je vaak nog wel. Het was ongemakkelijk. Of schaamtevol. Of je herinnert je angst. Of plezier. Of een lacherige sfeer. Het kan allemaal.
Als het gaat om je seksuele opvoeding is er niet per se een maniertje of een regel die jouw seksuele ontwikkeling bepaalde. Belangrijker was de manier waaróp het onderwerp (met name thuis) besproken werd. Of verzwegen, dat kan ook.

Ik weet nog goed dat er een keer was dat we wél mochten kijken. Mijn oma paste op. We keken samen met haar de film Children of a lesser God en wilden acuut wegzappen toen er iets bloterigs in beeld kwam. ‘Laat toch staan, ’zei mijn oma resoluut, ’het wordt tijd dat jullie dit soort dingen ook weten.’ En zo kwam het dat ik mijn eerste bedscène (of eigenlijk was het een zwembadscène) samen met mijn oma keek. En ik weet nog dat het totaal niet ongemakkelijk was, omdat mijn oma er totaal niet ongemakkelijk over deed.
Inmiddels weet ik dat wat mij verteld werd over seks maar deels blijkt te kloppen. Maar goed, het was geen moedwillige oplichting en mijn ouders deden ook maar gewoon hun best. Mijn moeder moest als jong meisje maar bij de koeien kijken, vertelde ze, dus wat dat betreft was het al een hele vooruitgang dat mijn ouders mij er zelf iets over vertelden. Maar toch: die sfeer van ‘doe dat weg, dat is raar’ heeft mijn beeld van seksualiteit voor een groot deel bepaald.

Sexfluencer

Mensen vragen mij wel eens: hoe ben jij on earth sexfluencer geworden als je eigen beeld van seks zo negatief was? Nou, ik denk júíst daarom. Voor mij was het duidelijk: ik wilde mijn kinderen niet dezelfde angstige sfeer meegeven zoals ik die onbewust had meegekregen. Maar ik wist ook, dat dat allereerst bij mezelf begon.
Even terug naar de situaties. Misschien betrap je jezelf er wel op dat jij geneigd bent ‘paniekerig’ te reageren en wil je dat zo snel mogelijk veranderen. Wees dan ook mild voor jezelf: jij hebt ook tijd nodig om hier op een relaxte manier mee om te kunnen gaan.

C’est le ton qui fait la musique.

Het verbaast mij dat veel mensen denken dat seksuele opvoeding pas begint bij de seksuele voorlichting. Maar seksuele opvoeding is veel meer dan het praatje over de bloemetjes en de bijtjes. Het begint al bij de manier waarop je zelf over seks praat, de relatie en vertrouwelijkheid die je hebt met je eigen seksualiteit. C’est le ton qui fait la musique.
Wat dat betreft denk ik wel eens dat niet alleen kinderen, maar vooral ook hun ouders wel wat goede seksuele voorlichting kunnen gebruiken.

Benieuwd naar de manier waarop jij het praten met je kind(eren) over seks een beetje relaxed houdt? Check hier de cursus!

 

Omdat seksuele opvoeding meer is dan seksuele voorlichting

Dé Snelcursus Seksuele Voorlichting - voor ouders

In deze driedelige snelcursus geeft Cocky handvatten en tips voor een gezonde seksuele opvoeding van je kinderen. 

De seksuele opvoeding van je kinderen begint niet pas bij de seksuele voorlichting. Het begint eigenlijk al bij de manier waarop jij als ouder en opvoeder zelf bewust bent van je seksualiteit. 

Op welke manier praat je er met je kinderen over? En vanaf welke leeftijd? Welke waarden wil je je kinderen meegeven? Grote vragen die een eerlijk antwoord verdienen!

© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com
TEB_initialen_WIT

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!