POST

De spagaat van trouwambtenaar én relatietherapeut

WhatsApp Image 2022-09-15 at 12.58.07

Trouwen is fantastisch. Het feest, de liefde, de beloftes… Ik ben er dol op! Het verbaast mij wel eens hoeveel geld mensen aan hun bruiloft uitgeven. Maar goed: als je de liefde viert kun je wat mij betreft niet groots genoeg uitpakken! (Bovendien ben ik wel in voor een feestje dus mij hoor je niet klagen.) Maar wat is het leven ná je bruiloft jullie waard? 

BABS

Het is een ontzettend leuke combi: trouwambtenaar (oftewel BABS) én relatietherapeut zijn – en nee, dat is géén verdienmodel 🙄 – maar wel een spagaat zo nu en dan. Aan het begin van een relatie met een stel meekijken, samen toeleven naar hun Grote Dag… En als relatiecoach mee mogen kijken in het hart van mensen, samen met hen op zoek gaan naar een manier om elkaar (opnieuw) te kunnen vinden.

Het is ook wel eens wrang: het ene moment sta ik helemaal in de gloria mee te genieten met de belofte van een leven lang samen en het andere moment voel ik mee met de eenzaamheid als iemand de liefde niet meer lijkt te kunnen vinden.

Het grootste probleem

Als mensen vragen wat het grootste probleem is waar ik in mijn werk als relatiecoach tegenaan loop, dan komt het uiteindelijk neer op het kennen van jezelf. Dat lijkt tegenstrijdig: in een relatie gaat het toch juist om de ander? Maar als je jezelf niet kent, niet begrijpt waarom sommige dingen je raken, blij maken of verwarren, heeft dat een groot effect op je relatie.

Je bent als mens, als individu, nooit ‘af’. Je blijft altijd een leerling, simpelweg omdat je leven in beweging blijft. En in een relatie neem je de bagage van jezelf natuurlijk mee.

Dat is aan de ene kant heel leuk: het vergroot de vreugde, het deelt de smart, het versterkt de manier waarop je in het leven staat. Aan de andere kant heel ingewikkeld: er wordt bij het aangaan van een relatie geen handleiding geleverd.

Relatieproblemen zijn normaal

Ja echt: relatieproblemen zijn normaal. Natuurlijk: het ene probleem is het andere niet, maar in een goede relatie begrijp je elkaar niet altijd. En dat is niet erg, als de basis maar goed is.

Helaas zijn weinig stellen daar echt op voorbereid. Want: ‘Onze liefde overwint alles!’

Supermooi natuurlijk en heel belangrijk – maar niet realistisch. In de praktijk blijkt het niet altijd mee te vallen om de liefde te laten zegevieren. Er kunnen momenten komen waarop je de liefde misschien even niet meer voelt of niet meer weet waarom je voor elkaar gekozen hebt.

Zeven Lessen

In september kreeg ik een lumineus idee: wat als ik al die trouwlustige stellen nou eens meer meegeef dan alleen een prachtige ceremonie?

Met de cursus Zeven Lessen voor een Gelukkig Huwelijk help ik stellen om een sterk fundament te bouwen voor hun relatiekapitaal. De cursus bestaat uit de volgende hoofdstukken:

1. Waarom trouwen zo’n goed idee is
Hoe leg je een goede basis om de rest van je leven samen relatiekapitaal op te kunnen bouwen?

2. Ken jezelf
In een huwelijk neem je natuurlijk ook jezelf mee. Om elkaar beter te leren begrijpen is het allereerst belangrijk dat je ook jezelf goed begrijpt!

3. Het pervlekte plaatje
Welke verwachtingen heb jij eigenlijk van het huwelijk? Streeft je naar perfectie of kun je ook de vlekken van het leven accepteren?

4. Trouw
Elkaar trouw beloven, dat is nogal wat. Hoe voorkom je dat het alleen maar een belofte blijft? In dit hoofdstukken krijg je handvatten om van trouw een levenshouding te maken, zonder dat het een krampachtige prestatie wordt.

5. Blijf elkaar vinden
Sleur en vanzelfsprekendheid zijn killing voor een goede relatie. Het leven kan er soms zomaar voor zorgen dat je elkaar kwijtraakt. Daarom is het heel belangrijk dat je elkaar blijft vinden.

6. Goede seks
Dit hoofdstuk behoeft geen nadere uitleg.

7.  En ze leefden nog lang en gelukkig
Het leven is leuker met z’n tweeën. Kies de goede koers, elke dag opnieuw!

 

Een luxe cadeau

‘Supergaaf, die cursus,’ zei een lieve vriendin, ‘maar doe het dan meteen helemaal goed!’ En zo ontstond het idee voor The Engagement Box: een luxe box vol handige gadgets en cadeautjes om samen naar je trouwdag toe te leven.

Ik ben er schaamteloos trots op. Want ik geloof echt dat The Engagement Box stellen kan helpen met een goede voorbereiding voor de rest van hun leven samen. Ik geloof echt dat The Engagement Box verschil kan maken in de manier waarop stellen hun relatie sterker maken.

Dus ben of ken jij iemand die gaat trouwen?
Geef ze dan een Engagement Box. Want wat heb je aan een uitzet als je de kopjes over 10 jaar alleen nog maar gebruikt om naar elkaars hoofd te gooien?

 

Wat zit er in The Engagement Box?

© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com
TEB_initialen_WIT

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!