POST

En ze leefden nog lang en nukkig

TEB - YouTube Thumbnail (1)

Raar dat sprookjes zo vaak eindigen met “En ze leefden nog lang en gelukkig.” Ik begrijp het wel: het hele sprookje lang draait het enkel en alleen om het vinden van de Ware, dus ja, dan kan het sprookje niet ineens een ongelukkige wending krijgen waarbij de prins en de prinses elkaar vinden en dat dan het gedoe pas echt begint. Maar ‘ze leefden nog lang en gelukkig…’ Dat is wel erg hoog gegrepen. Daar zou eigenlijk moet staan:

“En ze hadden een prachtige bruiloft, maar al in de huwelijksnacht ontstond het eerste gedoe, toen zij geld wilde tellen hij lekker van bil wilde gaan. Dit bleef lange tijd een terugkerend patroon in hun relatie, maar het lukte hen niet echt goed om er eerlijk over te praten, omdat zij veel onverwerkte pijn had in het zijn van de perfecte dochter en hij nooit goed had stilgestaan bij zijn neiging om altijd te presteren. Toen de prins en de prinses kinderen kregen, losten de problemen zich niet vanzelf op, helaas. Sterker nog: ook de kinderen namen de patronen van hun ouders over, wat soms voor een grimmige stemming aan de paleiselijke keukentafel zorgde. Beter hadden de prins en de prinses al vanaf het begin van hun huwelijk leren praten over hun diepere emoties, ook op seksueel gebied. Dat had hun een lang en gelukkig leven gegeven. Nu was het weliswaar een lang leven, maar gelukkig was het lang niet altijd.”

Sprookje

Toen ik trouwde beleefde ik mijn eigen sprookje. Ik had best moeten vechten voor mijn man en het had niet veel gescheeld of we waren nooit getrouwd geweest. Dus toen wij besloten niets meer tussen onze liefde in te laten staan en te kiezen voor elkaar, droomden we van een prachtig leven samen, vol met liefde die alles zou overwinnen.

Maar een huwelijk is geen sprookje. Je staat je soms chagrijnig te ergeren aan de tandpastavlekken in de gootsteen of maakt hevige ruzie over die ene opmerking die helemaal verkeerd is gevallen. Er is gedoe met (schoon)familie. Met geld. Je hebt stress van deadlines op je werk en van alle ballen die je in de lucht moet houden. Hoe heerlijk het ook is om getrouwd te zijn, het valt niet altijd mee.

Waarschuwen

Tegenwoordig strandt 40% van de huwelijken. Als trouwambtenaar geloof ik natuurlijk dat elk stel dat ik trouw, niet bij die 40% hoort 🙃. Maar ik weet dat de realiteit weerbarstiger is. Dat – hoe gelukkig en liefdevol een huwelijk ook begint – je vooraf niet weet hoe het levenspad verloopt.

Nu kan ik iedereen natuurlijk als een malle gaan waarschuwen voor alle gevaren die er op de loer liggen bij het aangaan van een dergelijke verbinding als een huwelijk (waarbij een verbitterd mens vooral zou adviseren om er niet aan te beginnen).

Maar liever ben ik eerlijk over het huwelijk, over getrouwd zijn, over hoe het is om de rest van je leven met één iemand te ‘doen’. De mooie momenten, maar ook de minder mooie momenten. Dat het normaal is om soms stevige ruzie te hebben, dat het normaal is om het soms helemaal niet meer te voelen, dat het normaal is om je soms af te vragen of je ooit wel had moeten trouwen met deze persoon. Dat je op die momenten niet op moet geven, maar door moet zetten. Dat je je juist vast kunt houden aan de belofte die je aan elkaar hebt gedaan: ik wil jou blijven zoeken, ook op de momenten dat ik het liefst keihard weg wil rennen.

Relatiekapitaal

Als ik jou nu vraag welk koppel voor jou een voorbeeld is van een mooie relatie, dan is het waarschijnlijk een stel met een relatie waarvan je weet dat de mensen oprecht en onvoorwaardelijk van elkaar houden en waarvan je ziet dat ze – nog steeds – dol op elkaar zijn. Dat is niet iets wat vanzelf aan is komen waaien. Het is een oogst van jarenlang zaaien, van het opbouwen van relatiekapitaal, zoals ik dat noem. Relatiekapitaal houdt in, dat je samen bouwt aan een stevige basis. Waarbij je regelmatig moet snoeien, spitten en onkruid moet wieden. Maar dat je het grotere geheel voor ogen houdt: jullie bouwen samen aan het kapitaal waarvan je de rest van je leven kunt oogsten.

Tips

Wat een mooie beeldspraak hè 😜, ik zal het voor de praktische trouwlustigen even concreet maken met wat tips.

  • Juist als je het liefst weg wilt rennen: blijf. Praat het uit. Houd voor ogen dat je relatiekapitaal aan het opbouwen bent.
  • Wees eerlijk over wat je voelt, vindt en denkt, ook als dat minder leuke gedachten zijn. Benadruk dat dat absoluut niet betekent dat je uit elkaar wilt gaan, maar wie het als manier om elkaars hart steeds beter te leren kennen en begrijpen.
  • Zorg dat je samen lol blijft hebben. Lach om jezelf en om elkaar. Merk je dat je te snel geïrriteerd bent, plan juist dan even relaxte momenten voor jullie samen in. Humor, zelfspot, relativering: het is onwijs belangrijk voor een positieve sfeer in een relatie.
  • Twijfel (over jezelf, over je gevoelens, over de ander, etc) is niet het einde van een relatie. Het kan betekenen dat er aspecten van jullie relatie zijn die niet goed zijn. Grijp de twijfel aan om je relatie op dat soort momenten op een gezonde manier bij te schaven. Zonder wrijving geen glans 👵🏻.
  • Blijf in alles vooral de liefde zoeken. Wees mild, liefdevol en genadig voor elkaar. Ga uit van de goede intenties van de ander. Zonder de liefde is relatiekapitaal alsnog een lege huls.

Er zijn momenten geweest waarop ik hard weg had willen rennen. En misschien is het meer geluk dan wijsheid geweest, dat ik ben ge leven (en dat mijn man gebleven is, ook niet onbelangrijk). Maar wat ben ik blij dat ik gebleven ben!

Ik had het best fijn gevonden om aan het begin van ons huwelijk meer handvatten willen hebben. Gewoon van iemand met ervaring en kennis op het gebied van relaties, iemand die soort van naast je staat en je van tevoren al vertelt hoe je dat nou op een gezonde manier doet, getrouwd zijn.

Bijvoorbeeld hoe je nou effectief ruzie maakt (bestaat dat? JAZEKER!) en hoe je samen een sterke emotionele verbinding opbouwt. En iemand die je tips geeft voor goede seks, ook niet onbelangrijk 🎉.

Schaamteloos onbescheiden droom ik ervan om die persoon te zijn voor alle nearly en newly weds van Nederland.

Om zo mijn steentje bij te dragen aan een leven vol liefde.

Met The Engagement Box kun jij een verloofd of pasgetrouwd stel zo’n ervaring geven 😍! (Of misschien juist wel cadeau krijgen 💍!)

Meer weten? Klik de link hieronder en ik vertel je er alles over!


The_Engagement_Box_BEELDMERK_WIT

The Engagement Box.
Het ultieme verlovingscadeau voor een gelukkig huwelijk!

Je trouwdag is één van de belangrijkste dagen van je leven. Je bereidt je goed voor om er voor jullie een perfect feest van te maken en jullie liefde te vieren.

Tegenwoordig strandt 1 op de 3 huwelijken. Terwijl niemand gaat trouwen met het idee om op een dag te gaan scheiden. Als je mensen die gescheiden zijn vraagt hoe het zover is gekomen, zeggen ze vaak dat ze uit elkaar zijn gegroeid. Of om de verkeerde redenen getrouwd zijn. Of verkeerde verwachtingen hadden.

© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com
TEB_initialen_WIT

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!