POST

‘Ben jij nog steeds alleen?’

tim-mossholder-3lHdw4X7J3E-unsplash
Ik weet het nog goed. Met mijn moeder liep ik in een kledingwinkel en droeg een zonnebril, omdat ik mijn tranen van de nacht ervoor wilde verbergen.
‘Hermien!’ hoorde ik iemand naar mijn moeder roepen. Oh nee, dacht ik, dat klinkt als de stem van…
‘Ah hallo Gerda!’ zei mijn moeder.
‘Ben je op stap met één van de je dochters?’ Ze had me al gezien. Gerda ziet alles, dat wist ik nog.
‘Ja, met Cocky,’ zei mijn moeder.
‘Och,’ zei Gerda en ze keek me te lang aan. ‘Hoe is het met jou, Cocky? Ben jij nog steeds alleen?’

Die vraag is me tot op de dag van vandaag bijgebleven. Ik had die nacht ervoor heel erg gehuild vanwege mijn gebroken hart en was gaan troostshoppen met mijn moeder. Dat hielp. Tot we Gerda tegenkwamen. Gerda bedoelde het lief, dat wist ik ook wel. Ik vond het sowieso knap dat Gerda wist dat mijn verkering uit was. 
Ik weet tot op de dag van vandaag nog hoe vervelend ik die vraag vond. En ik ben maar heel even single geweest.

Onhandige vragen

Veel singles krijgen dit soort vragen om de haverklap.
‘Waarom is zo’n leuke meid als jij nog steeds alleen?’
‘Ik heb nog wel een leuk buurmeisje voor je.’
‘Zijn je vader en moeder al ongeduldig?’

Je zou zo’n vraag maar gesteld krijgen, keer op keer op keer. Door mensen die misschien een leukere openingszin zo snel niet kunnen bedenken, door mensen die hiermee willen aangeven dat het echt belachelijk is dat zo’n woest aantrekkelijk fantastisch persoon als jij nog single is of door mensen die deze vraag oprecht stellen en benieuwd zijn naar het antwoord. Maar ja, er zijn ook mensen die de gave hebben om jou precies op je pijnplek te raken met zo’n vraag – en dan kan het helpen als je gewoon weet wat je moet antwoorden.

Vileine antwoorden

Om je te helpen om te gaan met onhandige vragen, hierbij een aantal tips. Uiteraard graag met wijsheid mee omgaan ;-).

Soms is het het beste om gewoon een beetje suffig te lachen. Zeker wanneer de bedoeling van de vragensteller niet al te zwaar is, maar gewoon wat onhandig. Mompel gerust iets filosofisch als ‘het universum heeft hem/haar nog niet op mijn pad gebracht’ of kies voor het wat lompere ‘mijn schoonmoeder kon geen kinderen krijgen’ en ga vooral verder over het weer, de politiek of iets anders van die vrij oppervlakkige strekking.

Heb je te maken met een type dat jou wil stangen, zucht dan diep, lach uitbundig en kies vervolgens uit één van de volgende vileine antwoorden*:

– ‘Dat jíj nog single bent begrijp ik dan weer wel.’ (Wel bij lachen, anders kan de ander zich beledigd voelen.)
– ‘Ik vind gezinnen kleinburgerlijke tuttigheid.’ (Zo, einde gesprek.)
– ‘Ik vind mezelf te leuk voor een ander.’ (Beetje narcistisch, maar schrikt wel fijn af.)
– ‘Niemand wil mij!’ (Graag dramatisch bij huilen en op de grond gaan liggen.)
– ‘Interesse?’ (Dit is wel ietwat flirterig, maar wie weet ontstaat er wel iets leuks.)
– ‘Waarom ben jij eigenlijk nog getrouwd?’ (Deze is wel wat grof en beledigend, dus denk even na voor je hem gebruikt.)

* Neem hierbij wel de emotionele staat van de gesprekspartner in acht aub. We willen geen traumatiserende toestanden.

Versierpoging

Een onhandige vraag kan natuurlijk ook een openingszin zijn. Is het een type dat jou wil versieren, weeg dan even af of je hier je energie aan wilt besteden of niet. Je kunt namelijk gewoon lachen om zo’n vraag die je als single maar al te vaak hoort. Door dat samen te doen kan er zelfs zoiets ontstaan als een bondje, dat uiteraard op meer uit kan lopen.

Vind je de versierende vragensteller (m/v) niet aantrekkelijk, dan kun je natuurlijk gemakkelijk wegkomen met het antwoord ‘Ik heb geen zin in een relatie.’ Heb je ook meteen een hoop andere vragen beantwoord.

Oprechte interesse

Er zijn natuurlijk ook mensen die er oprecht in geïnteresseerd zijn. (Ik reken mezelf graag tot die groep.) Maar ik merk wel dat ik me inmiddels mateloos stoor aan het woord ‘nog’. Alsof een relatie het hoogste doel in het leven is.

Onlangs betrapte ik mezelf erop dat ook ik het woordje ‘nog’ gebruik in de vraag. Dat zegt eigenlijk al heel veel. Alsof single-zijn een tussenfase is, alsof je nog niet helemaal af bent, dat idee. Het klinkt in elk geval niet bepaald alsof het single-zijn als iets volwaardigs wordt gezien.

Pareer daarom om te beginnen het woordje ‘nog’. Wat nou, ‘nog’? Waarom zou je single-schap moeten veranderen? Oftewel: jij bent meer dan je single-zijn. Dat eerst. En misschien zou je best een relatie willen, maar dat betekent niet dat je leven nu minder betekenis heeft.

Vervolgens kun je een eerlijk antwoord geven. Dat je bijvoorbeeld best een relatie zou willen, maar dat je hem of haar tot nu toe nog niet bent tegengekomen. Of dat je er wel voor openstaat, maar je leven zoals het nu is ook heel fijn vindt.

Natuurlijk: veel mensen verlangen naar een relatie en dat is helemaal oké. Maar doen alsof dat de norm is en mensen zonder romantische relatie als ‘nog’ niet helemaal af zien, daar moeten we toch eens vanaf.

Eerlijk

Het werkt vaak ontwapenend om gewoon eerlijk te zijn. Om anderen zich te laten realiseren dat de vraag gemakkelijker gesteld is dan beantwoord – en dat jij ook geen antwoord hebt op zo’n vraag. En dat dat ook niet hoeft.

Je kiest er lang niet altijd voor om single te zijn. Daarom hoop ik dan ook dat veel niet-singles deze blog lezen. Want met sommige onhandige vragen kwets je singles misschien meer dan je bedoeling is.

Dus: ben je getrouwd of heb je een relatie en lees je deze blog? Vraag jezelf dan maar eens in alle eerlijkheid af waarom jij eigenlijk een relatie hebt. Veel succes!

Dé cursus voor een betere relatie met jezelf.

Dé Singlecursus

Baal jij wel eens van het single zijn? Zou je wel een relatie willen, maar weet je niet waar je moet beginnen?

Voor een goede relatie met anderen is een goede relatie met jezelf minstens zo belangrijk. Weet jij wie je bent? Hoe kijk je naar jezelf? Op wat voor een manier verbind jij je aan een ander en waarom?

In deze cursus leer je hoe een relatie werkt, maar ook wie jij zelf bent in relatie met een ander. 

Hoe zit het met jouw zelfliefde?

Doe de test en krijg meteen concrete tips om ermee aan de slag te gaan!
© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com
TEB_initialen_WIT

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!