POST

Laat haar genieten!

Clitoris roos genieten genot

Onlangs kreeg ik de vraag of ik een artikel wilde schrijven over het onderwerp ‘Help! Mijn vrouw is een ijskonijn!’ in een blad voor mannen. Graag inclusief een aantal tips voor wat de man kan doen als zijn vrouw zich koel gedraagt. 

Nu wilde het toeval dat ik juist bij een webinar was geweest van seksuoloog Ellen Laan, die een vurig betoog had gehouden over de clitoris en hoe de onwetendheid over de vrouwelijke seksualiteit ervoor heeft gezorgd dat er een groot verschil bestaat in de seksuele beleving van mannen en vrouwen – in het nadeel van de vrouw. Dit blog is een vervolg op een blog dat ik hier eerder over schreef: IJskonijn.

Orgasmekloof

Heb jij wel eens gehoord van de orgasmekloof? Ik vind het zelf een wat vreemde term, maar het dekt wel de lading van wat het betekent. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mannen vaker een orgasme bereiken tijdens het liefdesspel, dan vrouwen. En dit verschil is niet gering: 95% van de mannen bereikt een hoogtepunt tegenover 65% van de vrouwen. Dit grote verschil wordt ook wel de ‘orgasmekloof’ genoemd. Er zijn verschillende verklaringen voor het bestaan van de orgasmekloof.

– Mannen hebben al vanaf het prille begin van hun bestaan een zeer vertrouwelijk relatie met hun penis. Hij zit op een niet te missen plaats op hun lichaam en wordt meerdere keren per dag aangeraakt. Voor vrouwen is hun vulva veel onbekender terrein; haar intiemste delen gaan schuil achter allerlei fluweelzachte poortjes. Er masturberen bijvoorbeeld ook meer mannen dan vrouwen. Doordat vrouwen die vertrouwelijkheid met hun lichaam minder hebben, weten veel vrouwen ook niet welke stimulatie ze fijn vinden en welke niet. 

– Er zijn maar weinig vrouwen die een climax kunnen bereiken door penetratie. Dat is nogal iets anders dan films ons graag doen geloven! Een vaginaal orgasme bestaat eigenlijk niet eens. Want de vaginawand zelf is gevoelloos. Om een orgasme te bereiken is het ook belangrijk dat de clitoris gestimuleerd wordt. Veel vrouwen denken onterecht dat het aan hén ligt als ze geen orgasme kunnen bereiken door penetratie. Er zijn zelfs heel veel vrouwen die nog nooit een orgasme hebben gehad. 

– Omdat veel mensen bij ‘seks’ vooral aan de penetratie denken en dat als de ‘finish’ wordt gezien, lopen vooral veel vrouwen een hoop genot op dit gebied mis. Want hoewel penetratie vaak een aangenaam onderdeel is van het liefdesspel, is seks veel meer dan enkel dat. 

– Vrouwen vinden het vaak belangrijker dat de man klaarkomt (want dan is die behoefte tenminste weer gestild, denken ze) dan dat ze zelf genieten van seks. Veel vrouwen weten niet eens hoe ze moeten genieten van seks of hebben er negatieve associaties bij. Een orgasme bereiken is dan uiteraard heel lastig.

Genieten

Bijna alle mannen die ik spreek in mijn praktijk vinden het juist heel belangrijk dat hun partner geniet van het liefdesspel – belangrijker nog dan de partner zelf het vindt. Het lijkt er dus op dat vrouwen terughoudender zijn in het toe-eigenen van het genieten van seks, dan mannen. 

Helaas bestaat er geen knop waarmee je dit soort patronen even kunt veranderen. Maar er eerlijk en open over praten is al een eerste stap.

De glans

Nog maar 20 jaar geleden leerden de biologieboeken ons dat de clitoris niet veel meer was dan een klein, glanzend knopje (dit heet ook echt ‘de glans’ van de clitoris). Inmiddels wordt er gelukkig steeds meer bekend over dit fantastische lichaamsdeel. Zo is de clitoris vele malen groter dan we lange tijd gedacht hebben. De clitoris loopt namelijk nog veel verder door – schematisch gezien lijkt het een beetje op een tulp – achter de vaginawand. Die vaginawand zelf is gevoelloos, maar de stimulatie van de clitoris zorgt voor het fijne gevoel dat penetratie kan geven – mits de vagina vochtig genoeg is. En dat is dan weer een kwestie van voldoende seksuele opwinding. Soms kan glijmiddel hier trouwens best bij helpen, maar gebruik het zeker niet omdat je vindt of denkt dat penetratie per se moet, want dan houd je het systeem alsnog in stand. Maar glijmiddel kan bijvoorbeeld wel helpen om nét dat beetje extra opwinding te ervaren.

En dan nog iets heel leuks: de enige functie van de clitoris is het verschaffen van genot. Belachelijk dus eigenlijk dat het seksuele genot van de vrouw zo lang ondergeschikt is geweest aan dat van de man. 

IJskonijn

Voor heel veel vrouwen is seks helemaal niet per se iets fijns. Doordat het iets is wat moet. Doordat het iets is waar ze nare herinneringen aan hebben. Doordat het iets is wat ze vooral doen voor de ander. Doordat seks vooral iets is voor mannen. Zo’n patroon doorbreek je niet zomaar even. Dat vraagt tijd, aandacht en liefde. En een eerlijk en open gesprek.

Te vaak wordt de oorzaak van ‘te weinig zin’ bij vrouwen neergelegd. Ze moet zich er maar eens toe zetten en minder preuts zijn. Maar stel jezelf eens de volgende vraag: is jouw vrouw een ijskonijn of is haar seksualiteit ondergesneeuwd onder al het hiervoor beschreven geweld? En op welke manier kun jij haar helpen om haar seksualiteit te (her)ontdekken?

Wat je hierbij nodig hebt is Heel Veel Geduld. En liefde. Een eerlijkheid en openheid, zodat je geliefde weet dat ze helemaal zichzelf kan zijn bij jou, ook als het gaat om haar seksuele persoonlijkheid. En dan, lieve man, ga je nog eens wat meemake

© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com
TEB_initialen_WIT

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!