POST

Verdien jij liefde?

bart-larue-jMd3WS9LBcc-unsplash

In deze Single September uitgebreid aandacht voor…. JOU!

Wat een gezonde relatie met anderen begint met een gezonde relatie met jezelf.

Eerst een prangende vraag aan jezelf. Wat vind jij: verdien jij liefde? Of vind je dat je daar eigenlijk nog iets harder voor moet werken?

In mijn praktijk spreek ik veel mensen die over het algemeen zeggen wel van zichzelf te houden. ‘Niet dat ik mezelf nou een fantastisch mens vind, maar ik vind mezelf wel oké,’ zeggen ze er dan vaak bij, voor de bescheidenheid. Het idee dat je als mens niet van jezelf mag houden en dat generaties lang gepredikt en breed gedragen werd, lijkt intussen steeds meer uit te sterven. Gelukkig maar, want het heeft meer schade aangebracht dan we ons realiseren. Zeker in de wat strengere christelijke traditie (waar ik uit kom) werd geleerd om jezelf te verloochenen, zoals dat heette. Het ging niet om jezelf. Je mocht niet trots zijn, niet pronken of blij zijn met jezelf.

 

Gelukkig weet ik tegenwoordig beter. Het is gezond om jezelf lief te hebben: weten dat je met mildheid en begrip naar jezelf mag kijken. Maar ik moet zeggen dat dat nog niet altijd meevalt. Vaak klinkt er ergens in mijn achterhoofd toch nog een stemmetje dat al een oordeel over me
heeft, voor ik goed en wel iets heb gedaan of gedacht. Dat veroordelen van onszelf, daar zijn we als mensen allemaal best goed in.

Wat ik dan ook nog wel eens tegenkom, is dat we van onszelf houden onder voorwaarden. Er wordt dan wel hardop uitgesproken dat er liefde is voor zichzelf – of op z’n minst vindt men zichzelf ‘wel leuk’ – maar er wordt dan nog aan toegevoegd dat er nog volop ruimte voor verbetering is. Bijvoorbeeld:

– ‘Ik geef mezelf een acht, maar als ik nog even iets harder werk aan die en die kant, dan wordt het misschien wel een 8,5. Of een 9 zelfs.’

– ‘Ik vind mezelf best leuk, maar ik weet ook wel dat ik nog wat dingen aan mezelf moet veranderen.’

– ‘Op zich ben ik wel oké, maar er zijn altijd wel mensen die ergens beter in zijn dan ik.’

Ik begrijp wel dat we dat doen, dat relativeren van de liefde voor onszelf. We zouden maar arrogant of zelfvoldaan worden! Maar van jezelf houden onder voorwaarde, is eigenlijk geen  echte liefde. Liefde heeft dan namelijk alles te maken met prestaties: pas als je goed genoeg bent, dan verdien je liefde. En dat is geen liefde, dat is een verdienmodel.

In de liefde gaat het er juist om dat je in eerlijkheid naar jezelf durft te kijken. Met reflectie, zoekend naar wijsheid – zonder jezelf bij voorbaat al te veroordelen.

 

 

Hoe zit het met jouw zelfliefde?

Doe de test en krijg meteen concrete tips om ermee aan de slag te gaan!
© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com