POST

Beestachtige kwetsbaarheid

Paarden-vechten-knipsel

Niemand laat zijn kwetsbaarheid snel aan anderen zien. Logisch. Want kwetsbaar zijn betekent dat iemand jou pijn kan doen. Nu zouden we natuurlijk volwassen en beschaafd kunnen omgaan met moeilijke vragen of kritische opmerkingen of iets anders wat ons raakt. Maar op de één of anderen manier willen we nog wel eens terugvallen in een soort dierlijk verdedigingsmechanisme. Alles om onze kwetsbaarheid maar niet te hoeven laten zien! In mijn praktijk wil ik nog wel eens geconfronteerd worden met de volgende beestenbende.

  • De Kat: je maakt een bolle rug en blaast vervaarlijk met je scherpe tanden richting de aanvaller. Wat nou, iets fout doen? Je zal je aanvaller leren jou nog eens een verwijt te maken! En wie zou denken dat er achter die scherpe tanden een heel bang katje schuilgaat…?
  • De Hond: Je kijkt een beetje goeiig naar de aanvaller, kwijlt een beetje nietszeggend en wacht tot het voorbij is om met je staart tussen je poten af te druipen. Je blijft je aanvaller wel trouw – altijd – of de kritiek nu gegrond was of niet.
  • De Mol: Kritiek? Waar? Jij ziet het niet hoor. En als je het toch dreigt te zien duik jij weer snel warm en veilig je donkere holletje in. Wat er boven de grond gebeurt laat je verder lekker aan jezelf voorbij gaan. Overigens zien anderen wel duidelijk dat er iets is wat jou heeft geraakt, getuige de hoopjes zand her en der…
  • De Slang: Als er iets op jouw pad komt waar je eigenlijk niet omheen kunt, weet jij altijd wel een gaatje te vinden om tussendoor te glippen en mocht er toch gevaar op de loer liggen, dat spuit jij je gif voordat iets jou kan raken – en zo kronkel je heerlijk fijn en veilig weg van alles wat kritiek op jou zou kunnen hebben.
  • De Giraf: Hè vervelend dat iemand niet uitermate tevreden is over jouw prestaties. Fier trotseer jij de kritiek om met een weloverwogen en zeer wijze analytische weergave te komen over het misverstand. Jij weet namelijk altijd alles het beste, omdat je namelijk overal boven staat. En dat is fijn, want zo kan eigenlijk niets jou echt raken.
  • De Wolf: Wheeeeeh, kritiek! Je doet ook helemaal nooit iets goed! Dus wat doe je? Janken. Niet van verdriet omdat je misschien iemand anders tekort hebt gedaan, maar vanuit heerlijk puur zelfbeklag. Zo weet je de kritiek van je af te houden en kun je heerlijk zwelgen in zelfmedelijden.
  • Het Konijn: Tja, als je iemand teleurstelt is daar natuurlijk maar één remedie voor. En dus stort je je lichaam maar weer in de strijd voor een partij goedmaakseks. Altijd fijn natuurlijk. En je hoeft zo ook niet verder te praten over iets wat je misschien niet helemaal goed hebt gedaan…
  • Het Bange Vogeltje: Pas op! Kritiek! Oh nee, nu zullen ze je direct totaal afschieten en ben je waardeloos geworden. Dus wat doe jij? Je vermijdt kritiek. Ofwel door alleen maar over positieve dingen door te fluiten of door je zo bang op te stellen, dat mensen het wel laten om iets negatiefs tegen jou te zeggen.
  • De Olifant: Ja leuk hoor, kritiek, maar jij weet nog precies hoe het zes jaar en 245 dagen geleden om 13.45u ging en daar heb jij het toch ook nooit meer over? Oftewel: als jij kritiek krijgt, weet jij je altijd wel iets minder leuks van de ander te herinneren, waardoor je de aandacht van jouzelf af weet te houden.
  • Het Paard: Voor jij kritiek van iemand aankunt, moet je hem of haar eerst helemaal kunnen vertrouwen. En dat doe jij niet één twee drie. Jij laat eerst je sterke kant zien, voor iemand bij jouw kwetsbaarheid mag komen. Je berijder moet jou temmen, wat betekent dat je eerst wilt zien of die ander jouw vertrouwen wel waard is.

En, is er een stijl waar jij jezelf of je Geliefde in herkent? Heb jij enig idee waarom je het lastig vindt je kwetsbaarheid te laten zien?
Het is goed om dit bij jezelf en je Geliefde te herkennen. Niet om het direct op te lossen, maar wel om je er bewust van te zijn dat er iets is wat je raakt. Want dat kan wel eens naar de opening leiden voor een goed gesprek van hart tot hart tussen jou en je Geliefde.

Dus mocht jij je nog eens beestachtig gedragen of bij je Geliefde een dierlijk trekje herkennen, bedenk je dan dat dat komt doordat iets hem of haar raakt. En de kunst is, dat jij veiligheid, liefde en acceptatie weet te bieden, zodat het dierlijke trekje verandert in menselijke kwetsbaarheid!

© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com
TEB_initialen_WIT

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!