POST

Bij elkaar blijven om de kinderen?

Fotozoen-8707

Het echtscheidingscijfer van mensen boven de 50 is momenteel hoger dan ooit. Hoe dat komt? Misschien omdat mensen nu pas durven – echt scheiden is echt geen taboe meer. Ook niet in christelijk Nederland. Of misschien omdat ze slechts bij elkaar zijn gebleven om de kinderen – en die gaan nu het huis uit.

Bij elkaar blijven om de kinderen is niet meer van nu, zou je zeggen. Jouw ongeluk straal je uit op je kinderen; zij merken het heus wel als papa of mama verdrietig is. Maar als je kinderen hebt, gaat jouw leven niet meer alleen om jouw geluk. Je hebt verantwoordelijkheid voor je kinderen, of je het nu wilt of niet. En soms vraagt dat zelfs om je eigen geluk aan de kant te zetten voor dat van hen.

Als je hotel-de-botel van iemand bent, kun je je vast niet voorstellen dat er een moment komt dat je relatie in een grilligere fase komt. Je ziet elkaars onvolmaaktheden, krijgt conflicten… Logisch, want je leert elkaar echt kennen. Maar anders dan in je verliefdheid, komt nu niet alles vanzelf wel goed. Je moet behoorlijk je best doen. De ander begrijpen, accepteren. En inderdaad: misschien zelfs je eigen behoeften aan de kant zetten voor de ander. In sommige huwelijken gaat dat vanzelf goed. Maar in andere gevallen gaat het niet vanzelf goed. Zonder dat je het bewust merkt, ontstaan er scheurtjes in jullie verbinding. Je groeit steeds wat verder uit elkaar, maakt vaker ruzie (of juist helemaal niet meer), krijgt oog voor die aantrekkelijke buurman… Serieus, het kan iedereen overkomen. Vooral als je denkt dat het jullie nooit zou overkomen…

In Nederland stranden ieder jaar ruim 30.000 huwelijken. Daarbij zijn naar schatting 70.000 kinderen betrokken. En hoe harmonieus een scheiding ook verloopt, voor kinderen is het altijd pijnlijk. Als je een kind wiens ouders gescheiden zijn vraagt wat hij het liefste zou willen, dan is het dat papa en mama weer bij elkaar zouden komen. Je moet je voorstellen dat een kind de tijd dat papa en mama elkaar nog niet kenden, niet heeft meegemaakt. Voor hem horen papa en mama bij elkaar als een broer en een zus: onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als die band ineens verbroken wordt, voelt het voor een kind alsof hij zelf in tweeën wordt gesplitst. Zijn zekerheden vallen weg.

Iemand zei eens: ‘Het mooiste cadeau dat je je kinderen kunt geven, is laten zien dat hun papa en mama veel van elkaar houden.’ Dat vraagt investering, maar die is het driedubbel waard. Maak tijd vrij voor elkaar in je agenda. Ontdek hoe je je partner gelukkig maakt. Praat over je gevoelens, ook al kunnen die je partner kwetsen of maken die jou kwetsbaar. Zorg dat je met elkaar in verbinding blijft! Je zult merken dat die band je erg gelukkig kan maken.

Bij elkaar blijven om de kinderen? Zorg dat het nooit zover hoeft te komen! Laat jouw kinderen niet de reden zijn dat je nog bij elkaar bent. Maar laat hen ook niet de enige reden zijn om in elkaar te investeren. Verzorg de band die jullie bindt. Blijf bij elkaar omdat je van elkaar houdt en samen oud wilt worden. Een mooier cadeau kun je je kinderen niet geven!

© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com
TEB_initialen_WIT

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!