POST

Leve de Liefde!

Leve-de-Liefde-Hs-1.1

Leve de liefde!

Maar je moet er wel hard voor werken. En zet die roze bril eens af. En oh ja, zeg toch gewoon wat je bedoelt!

Laura en Sander hebben 2 jaar verkering. Ze zijn dol op elkaar, maar ze hebben de laatste tijd veel ruzie over hoe vaak ze elkaar zien. Laura zegt dat Sander veel te druk is. Sander vindt dat Laura zeurt: hij doet onwijs zijn best om zo vaak mogelijk bij haar te zijn. Eigenlijk bedoelt Laura vooral dat ze heel graag bij Sander is. Maar Sander denkt dat Laura hem onverantwoordelijk vindt en daar wordt hij boos van.

Als je dolverliefd op elkaar bent, kun je je vast niet voorstellen dat er ooit een moment komt, dat je wel eens wat onenigheden hebt met elkaar. Als je verliefd bent, zit er eigenlijk een soort roze balk voor je ogen. Jij ziet alleen de positieve eigenschappen van je Geliefde en jijzelf bent ook op je allerleukst. Na pakweg twee jaar, raakt het verliefdheidshormoon uitgeput. De roze balk verdwijnt. Jij bent niet meer altijd op je allerbest en ook je Geliefde blijkt ineens wat kanttekeningen te hebben. Dingen die je eerst zo woest aantrekkelijk vond, vind je ineens een beetje irritant (‘hij is zo grappig’ wordt dan ‘hij vindt zichzelf altijd zo grappig’ en ‘zij is zo’n gezellige kletser’ wordt dan ‘zij houdt haar mond nooit’). Dat is natuurlijk helemaal niet erg. Als het goed is, ga je juist ook van die kanten houden. Voor het ene stel blijven het kleine dingetjes die weinig invloed hebben op hun relatie. Maar voor het andere stel kunnen al die kleine dingetjes zich ontpoppen tot Grote Kwesties.
Het is daarom belangrijk dat je weet, dat het normaal is dat je aan je relatie moet werken. Dat je elkaar moet blijven zoeken en in elkaar moet investeren.

Dansjes


Wist je dat 1 op de 3 huwelijken tegenwoordig eindigt in een echtscheiding? De grootste reden daarvoor is dat mensen niet meer met elkaar communiceren. Ja, ze praten wel, maar ze zitten niet op dezelfde golflengte. Ze zijn niet met elkaar in verbinding. Ze voelen zich niet veilig genoeg bij elkaar om echt te zeggen wat hen bezighoudt. Zoals bij Lauraen Sander gebeurde. Ze praten wel met elkaar, maar ze bedoelen eigenlijk iets anders. Laurawil Sander eigenlijk alleen maar laten weten dat ze graag bij hem is, maar door de verkeerde toon en woordkeus, eindigt het in een ruzie.
Ieder stel heeft wel zo’n themaruzie: een soort ‘dansje’ dat elke keer terugkomt. Je bereikt er uiteindelijk niets mee, maar toch heb je weer dezelfde ruzie. Om zo’n dansje te doorbreken, is het allereerst belangrijk dat je helder hebt welke boodschap je eigenlijk wilt overbrengen. Want een zin als ‘Wat ben je druk!’ kun je ook interpreteren als een verwijt dat je totaal geen verantwoordelijkheidsbesef hebt.

Seks


Onze hersenen hebben de neiging om woorden als ‘seks’ heel snel te herkennen. Het zou best eens kunnen dat je rest van dit artikel nauwelijks gelezen hebt en je vol interesse op deze veelbelovende alinea stort! Helemaal niet vreemd. Seksualiteit hoor bij onze soort. God heeft je zo gemaakt. Seksuele gevoelens zijn niet zondig of slecht, maar jij hebt de verantwoordelijkheid over hoe je ermee omgaat.Stel je voor dat je niet eerlijk en open over seks kunt zijn. Dat gebeurt in heel veel relaties. Stellen hebben de verkeerde aannames over elkaar. Wat ze fijn vinden of juist niet of hoe vaak en wanneer… Er ontstaat dan al snel een scheefgroei , die niet vanzelf weer recht groeit. In je verkeringstijd kun je hier al volop over praten. Over de gevoelens die je hebt, over hoe jij erin staat. Het is belangrijk om die basis al te hebben, voordat je getrouwd bent. Want getrouwd zijn lost ook seksuele problemen niet op.

Kwetsbaar


Niets maakt ons zo kwetsbaar als liefhebben. Liefhebben vraagt van je je diepste wezen aan de ander te laten zien. Met het risico gekwetst te worden. Vooral als je dat in je verleden hebt meegemaakt (bijvoorbeeld door je opvoeding of een ex), valt het vaak niet mee om jezelf echt aan een ander te geven. Maar het is wel een voorwaarde om met elkaar in verbinding te blijven. Blijf daarom vragen wat de ander echt bezighoudt. Oordeel niet, maar luister naar elkaar. Stel je hart open voor elkaar. Dat valt niet altijd mee. Je bent namelijk verschillend. Als man en vrouw, als persoonlijkheid, maar bijvoorbeeld ook door het gezin waar je uitkomt. Je kunt niet van je Geliefde verwachten, dat hij of zij precies denkt zoals jij. Soms moet je de dingen gewoon even uitleggen of navragen. Communicatie wordt vaak verstoord door verkeerde aannames over en weer. Dat vraagt trouw en toewijding. Een onvoorwaardelijke basis van waaruit je verder kunt groeien.

Als we eenmaal getrouwd zijn…


Als jij een van deze punten nu herkent, denk dan niet dat het allemaal vanzelf wel goed komt als je eenmaal getrouwd bent. Integendeel. Problemen die in je verkeringstijd nog niet zo heel belangrijk lijken, kunnen in je huwelijk grote struikelblokken worden. Dat kan er gemakkelijk toe leiden dat je steeds minder goed met elkaar praat en uiteindelijk van elkaar verwijdert. Jullie verbinding valt weg. Als je nu al het idee hebt, dat jouw relatie niet veilig is, wordt dat in je huwelijk niet beter. Maar kun je bij je vriend of vriendin helemaal jezelf zijn, kun je je helemaal aan hem of haar overgeven en weet je dat hij of zij je nooit zal uitlachen? Is er van beide kanten toewijding en trouw? Dan heb je een goede basis van waaruit je verder naar elkaar toe kunt groeien – tot je allebei 100 bent!

© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com
TEB_initialen_WIT

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!