POST

Dat zal ze leren!

sirine-kh-Yxgh5PGKkls-unsplash

Soms voelt het gewoon zo ondankbaar, dat hele moeder-zijn. Je doet de was, je regelt het eten, je werkt je het schompes, je reflecteert, je leert, je doet nog meer was, je poetst, je ploetert, je koestert – en de helft van de tijd blijft het onopgemerkt. Behalve dan als ‘ze’ iets niet kunnen vinden. Ik was het laatst spuugzat. Ik had weer een ondankbare sneer gekregen, het eten was weer niet lekker en ik was volgens mijn kinderen veel te weinig thuis. Het is ook nooit goed, dacht ik verongelijkt. Weet je wat, dacht ik, ik zal ze eens een lesje leren. En ik besloot – hoe rebels – om in was-staking te gaan. Ik zou de wasmand een weekend lang compleet negeren. Ha, dat zal ze leren!

Het kostte me natuurlijk ontiegelijk veel zelfbeheersing, want de wasmand kijkt mij elke dag smekend aan. ‘Leeg mij en voorzie je gezin van schone keertjes!’ zegt het ding en daar geef ik dankbaar gehoor aan, want ik heb elke dag enorm veel vuile aanwas. Maar dit weekend beheerste ik me en ik liet de was zich lekker vermenigvuldigen.

‘Daar heb je straks vooral jezelf mee, Cock!’ zei mijn moeder toen ik haar vertelde over mijn staking. Maar het kon me niet schelen; dan zou ik straks maar extra veel moeten wassen. Dit protest voelde op de één of andere manier heel erg lekker.

Wraak

Ten diepste voelde ik me natuurlijk gekwetst. ‘Mij niet waarderen? Mij niet respecteren? Ik zal jullie eens laten voelen hoe hard je me eigenlijk nodig hebt!’ En oh wat is het dan een automatisme om in de zoete valkuil van wraak te trappen.

Wraak is een verwarrende emotie, vind ik. Het dient geen hoger doel, maar het voelt voor het moment best prettig. Terwijl ik best wel weet dat het helemaal niet goed voor me is. Dat het mijn ziel verbitterd maakt en mijn hart een beetje kleiner. Maar ik was te gekrenkt om hier heel verstandig over na te denken. Ik zat zogezegd nog te erg in mijn emoties en dus gaf ik toe aan mijn wraakgevoelens.

Niet gezien

Elk mens heeft een diepe behoefte om gezien te worden. Niet dat we allemaal op een troon gezet willen worden of constant aandacht willen, maar als mensen je zien – echt zien – betekent dat dat ze om je geven. Dat je ergens bij hoort. Het is begrijpelijk dat het gevoel van ‘niet gezien worden’ heftige emoties op kan roepen – zeker als je je niet gezien voelt door mensen van wie je houdt

Door te staken met de was hoopte ik heimelijk dat ze zouden zien en waarderen wat ik allemaal voor ze doe, omdat ik het een keertje niet deed. Maar dat was ijdele hoop (en dat wist ik van te voren eigenlijk ook wel).

Overstijgen

Het is weldadig voor je ziel als je je gezien voelt. Weten dat je geliefd bent, dat mensen om je geven en je waarderen. Maar minstens zo belangrijk is het dat je jezelf ziet. Dat je weet wat je waarde is. Dat kan je enorm helpen als anderen je niet lijken op te merken, omdat je weet dat je waarde niet afhangt van de opmerkzaamheid of de waardering van anderen. En ik weet dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan, maar het kan je echt helpen als je je daar steeds meer bewust van wordt en actief stappen in zetten – bijvoorbeeld door niet te trappen in de zoete valkuil van wraak.

Als we onze gekwetstheid kunnen overstijgen, dan kunnen we pas vrucht dragen, zei de schrijver Henri Nouwen. Er is moed voor nodig om te kiezen voor de zegen en niet voor de vloek.

Er is liefde voor nodig voor jezelf.

Anyway, ik moet deze blog nu af gaan ronden, want de wasmachine piept 😜.

Voor een betere relatie met jezelf.

Dé Singlecursus

Wil jij ook wat meer liefde voor jezelf?

Niet gezien worden om je prestaties (of om de afwezigheid ervan), maar omdat je weet wat je waarde is?

Dan is de Singlecursus echt iets voor jou!

Voor een goede relatie met anderen is een goede relatie met jezelf minstens zo belangrijk. Weet jij wie je bent? Hoe kijk je naar jezelf? Op wat voor een manier verbind jij je aan een ander en waarom?

In deze cursus leer je hoe een relatie werkt, maar ook wie jij zelf bent in relatie met een ander. 

Niet alleen voor singles.

© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com
TEB_initialen_WIT

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!