POST

Ja ik wil! (Maar wil hij ook?)

jonathan-borba-i2gom1zDv5Y-unsplash
Ze weet zeker dat ze met hem wil trouwen, vertelt ze mij. Maar hij nog niet. Hij zegt dat hij het 80% zeker weet. Maar aan trouwen denken vindt hij nu nog spannend, want hij wil eerst nog een opleiding doen, wat de nodige kosten met zich meebrengt. Ze zucht. Ze begrijpt wel dat hij haar niet met een schuld op wil zadelen, maar ze vraagt zich af of dat echt alles is. Hij heeft namelijk ook wat twijfels aan haar, vertelt ze me voorzichtig. Hij vindt haar niet altijd zo energiek en spontaan als ze bij zijn familie zijn. Ze zucht nog eens. ‘Wat moet ik doen? Moet ik wachten tot hij zeker weet dat hij met me wil trouwen? En zal hij het ooit echt zeker weten?’

Misschien gaan er bij jou spontaan rode vlaggen wapperen als je dit verhaaltje leest. Ik dacht aanvankelijk ook dat de man in dit verhaal een klassiek staaltje bindingsangst heeft. En misschien is daar ook wel iets van waar. Maar volgens mij is er in dit verhaal nog iets anders aan de hand. En dat heeft te maken met het perfecte plaatje dat hij volgens mij voor ogen heeft.

Want dat hij zegt dat hij vindt dat ze niet altijd zo energiek en spontaan bij zijn familie is, zegt volgens mij veel over de manier waarop hij denkt dat anderen naar haar, maar ook naar hén kijken.

Perfecte plaatje

Een relatie heb je natuurlijk niet in je eentje. De partner die je hebt zegt ook iets over jou. Veel mensen zoeken onbewust naar een partner die samen met hem of haar een perfect plaatje kan vormen. Vaak zoeken mensen een partner uit die juist met díe eigenschap uitblinkt, waar ze zelf te weinig van hebben. Jij bent onzeker, dus val je op iemand die arrogant is. Jij bent heel druk, dus je zoekt iemand die rust uitstraalt.

Daarbij ben je (onbewust) vaak ook bezig met je omgeving: wat vinden anderen van je partner? Als je vooral opzoek bent naar dat perfecte plaatje, ben je natuurlijk erg gefocust op de manier waarop je partner overkomt. In dit geval ‘niet energiek genoeg’. Dan is het goed om je af te vragen of je onbewust misschien vooral iemand zoekt omdat je jezelf ten diepste niet goed genoeg vindt en iemand zoekt om het perfecte plaatje mee op te vullen.

Zeker

Maar even terug naar de vraag of ze moet wachten tot hij zeker weet dat hij wil trouwen. Wanneer ben je helemaal zeker dat je met de Enige Ware trouwt? Het idee dat er iemand is die perfect bij je past, is natuurlijk een utopie. Ook al ben je nóg zo perfect, je partner zal altijd wel dingetjes hebben waar hij of zij net iets anders over denkt of mee omgaat. En dan heb ik het dus nog niet eens over de diepere lagen die eronder liggen, zoals die van het perfecte plaatje.

Wachten

Eindeloos wachten is misschien wel de gemakkelijkste weg, maar niet de eerlijkste, zowel niet voor je partner als voor jezelf. Merk je dat jij tegen eenzelfde soort vragen aanloopt als de dame in mijn gesprek, dan is het tijd voor een goed gesprek met hem, met lastige, maar eerlijke en diepgravende vragen.

Voor je partner is het belangrijk dat hij/zij zichzelf de volgende vragen durft te stellen:

·       Is hij/zij bereid om zich 100% aan jou en jullie relatie te committeren? Zonder dat hij de garantie heeft dat hij altijd gelukkig zal zijn?

·       Durft hij/zij voor jou en voor jullie relatie te kiezen, ook al garandeert dat niet dat hij nooit meer zal twijfelen of nooit momenten van verdriet zal ervaren?

·       Wil hij/zij een emotionele verbinding met jou opbouwen die de rest van jullie leven samen alleen maar sterker en dieper wordt? (Dat gebeurt trouwens niet vanzelf, maar dat gebeurt door jezelf en elkaar dit soort pittige vragen te stellen.)

·       Houdt hij/zij van jou zoals je bent, of wil hij/zij liever een perfecte versie van jou?

·       Heeft hij/zij misschien het idee dat hij niet goed genoeg is voor jou?

·       Wil hij/zij oud worden met jou?

Keuze

Trouwen gaat om het maken van een keuze. Met je hart en met je verstand. Vanuit liefde: ook al zijn wij niet perfect, ik wil dit, het hele leven, samen met jou doen. Ik wil de mooie momenten met je delen en er in de moeilijke momenten voor je zijn.

Zo’n keuze maken mag best even duren. Maar jij bent zeker niet degene die de twijfel bij hem weg kan nemen, dat kan hij alleen zelf en dat heeft alles te maken met de verwachtingen die hij heeft van het huwelijk.

Gruwelijk huwelijk

Het huwelijk is fantastisch – op sommige momenten. Dan voel je de onvoorwaardelijk liefde van de ander op de momenten dat je het totaal niet verdient omdat je een vreselijke versie van jezelf bent. Of je voelt je gezien, gekend, bemind, krachtig, omdat je het leven sámen doet.

Het huwelijk is gruwelijk – ook op sommige momenten. Dan voel je je onbegrepen, eenzaam, niet gezien of niet gehoord. Of je komt iemand tegen die alles lijkt te hebben wat je partner niet heeft.

Maar juist doordat je ervoor kiest samen relatiekapitaal op te bouwen in de fantastische momenten, kom je ook samen door de gruwelijke momenten.

Blijf praten, blijf elkaar zoeken en neem geen genoegen met een lauwe dag. En wees altijd eerlijk tegen elkaar én jezelf. Spreek het uit als iets je dwars zit.

 

Trouwambtenaar

Heb jij trouwplannen en ben je op zoek naar een leuke trouwambtenaar? Dan is het misschien een leuk idee om je door Cocky te laten trouwen!

Cocky is trouwambtenaar bij de gemeente Veenendaal, maar is ook op andere plaatsen in Nederland in te huren. Je moet dan bij de gemeente waarin je je huwelijk sluit aangeven dat je een externe ambtenaar vraagt. De gemeente vertelt je dan verder wat de mogelijkheden zijn. 

© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com
TEB_initialen_WIT

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!