POST

Een half jaar geen seks

fares-nimri-Pm76JzhW-ps-unsplash

De meeste koppels moeten er niet aan denken: meer dan zes maanden ‘droog staan’. Toch hebben heel veel koppels zo’n periode wel eens meegemaakt. Is dat erg? En wat kun je eraan doen?

Allereerst is het belangrijk dat je weet wat de reden is dat het er al zo lang niet ‘van gekomen’ is. Ben je allebei te druk? Ga je door een pittige periode in je leven? Of is de passie nou eenmaal uit je relatie?

Druk druk druk

Het is iets wat ik van veel stellen hoor: te druk zijn voor seks. Soms is het een agenda-aangelegenheid: ze maken lange dagen, zijn druk met de kinderen en sociale verplichtingen en moeten er de volgende dag weer vroeg uit. Toch is dát meestal niet de echte reden waarom stellen niet aan intimiteit toekomen.

Vaker zie ik dat mensen niet alleen agenda-technisch druk zijn. Ze hebben ook in hun hoofd geen ruimte voor intimiteit. Want om je over te kunnen geven aan je geliefde heb je niet alleen tijd en gelegenheid nodig, je hebt ook ruimte in je hoofd en in je hart nodig. Als die ruimte er is, wordt er meestal ook wel tijd en gelegenheid gevonden… Maar dat werkt alleen als de basis tussen jou en je geliefde goed is. Want geen tijd voor seks kan natuurlijk ook duiden op te weinig prioriteit geven aan je relatie. Als een volle agenda je belemmert om tijd te maken voor je geliefde, elkaar weer eens rustig diep in de ogen te kijken en samen te mijmeren over het leven is het noodzakelijk om dáár eerst tijd voor te maken. Geen tijd hebben voor intimiteit is dus eigenlijk een duidelijke indicatie dat je echt te druk bent.

Intimiteit

Als je te druk bent voor intimiteit, is dat een veeg teken. Want intimiteit is heel belangrijk voor een relatie. En let wel: intimiteit is in dit geval iets anders dan seks. Ik bedoel: soms kun je seks hebben zonder dat er echt sprake is van intimiteit. Even plastisch gezegd: de daad an sich kan in vijf minuten klaar zijn. Maar elkaar echt opzoeken, vinden en vieren (mooi uitgedrukt hè), daar heb je meer ruimte voor nodig in je hoofd en in je hart.

Rust

Als je te druk bent voor seks, ben je waarschijnlijk ook op andere fronten in je leven te druk. Het is dus belangrijk dat je de kern van de zaak aanpakt. Misschien geeft het je al rust om eens goed naar je weekindeling te kijken of een nieuwe structuur aan te brengen. Maar het is ook goed om in een drukke agenda bewust momenten van ontspanning in te plannen. Op die manier breng je al meer rust en ruimte in je hoofd.

‘Het is een fase!’

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je door een pittige fase in je leven gaat. Als je bijvoorbeeld net een kind hebt gekregen. Als je in een periode van rouw zit. Of je hebt stress, een burn-out of te maken met een ziekte. Dan heb je misschien helemaal geen zin in gefriemel aan je lijf. Ook in die fases is het belangrijk dat je wel in contact blijft met je lijf. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat dat per se seksueel hoeft te zijn. Denk eerder aan bijvoorbeeld een massage of een ontspanningsoefening zodat je niet vergeet dat je ook een lijf hebt dat aandacht en liefde verdient.

Het moet ervan komen

Wat vaak averechts werkt, is het idee hebben dat het ervan móét komen, omdat je anders tekort schiet. Ik hoor veel jonge moeders vaak verzuchten, nadat ze de hele dag in de weer zijn geweest met hun kinderen, dat dit óók nog moet – ‘en ik moet al zoveel’. En ja, dit speelt vaker bij vrouwen dan bij mannen, hoewel het andersom natuurlijk ook het geval kan zijn. Als je er middenin zit is dat vaak lastig op te merken, maar wie weet helpt het je enigszins om het hier nu even te lezen.

Want echt: het is niet erg als het er een langere tijd niet van komt. Echt niet. Het is zelfs beter om een tijdje geen seks te hebben, dan dat je het maar even doet omdat je anders het idee hebt dat je tekort schiet of omdat je partner anders moeilijk begint te doen.

Maar het is wél belangrijk dat je elkaar oprechte lichamelijke aandacht geeft. Dat je de chemie tussen jullie wel laat bestaan. Je kunt heel goed intimiteit beleven zonder dat er penetratie bij aan te pas komt. Door te knuffelen, te zoenen, (half)naakt tegen elkaar aan te liggen, elkaar te strelen of te masseren. Zonder dat ‘het’ er per se van moet komen.

Feestje

Ik hoorde een jonge vrouw eens vertellen dat ze het nog nooit langer dan twee weken niet had gedaan, want ‘stel je voor dat mijn man het ergens anders zou gaan zoeken.’ Ik schrok ervan, hoewel ik haar ook wel begreep. We hebben in de westerse wereld het idee gecreëerd dat het bij seks vooral gaat om de frequentie. Om de behoeftebevrediging. Maar seks is zoveel meer dan alleen het bevredigen van een behoefte. Seks is een manier om in contact te blijven met je eigen lijf en dat van je geliefde. Om tijd en aandacht te besteden aan elkaar en – simpel gezegd – gewoon een waanzinnig leuke tijd te beleven met elkaar. Er komen dan allerlei stofjes vrij die ervoor zorgen dat je elkaar ook nóg leuker vindt. Maar let wel: dat is dus alleen als de hele seksuele aangelegenheid een feestje is. Waarin je mag blunderen, uit mag blinken en vooral helemaal jezelf mag zijn. En dat zijn echt de beste feestjes!

Veel plezier!

XoXo de sexfluencer
© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com
TEB_initialen_WIT

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!