POST

6 tips bij online daten

pratik-gupta-CNOo9ZMBqRM-unsplash

"Ik heb al 20 dates gehad en toch heb ik de ware nog niet gevonden! Wat doe ik verkeerd?"

In april bestond de eerste Nederlandse online datingsite 25 jaar. 25 jaar! Ik weet nog goed toen ik voor het eerst hoorde van iemand die haar aanstaande online had ontmoet. Ze bloosde een beetje toen ze het me vertelde en ik wist ook niet goed hoe ik moest reageren. Als je iemand online ontmoet, ben je in het echt dan niet leuk genoeg? Of ben je zo wanhopig dat je ervoor gaat betalen? Wist ik veel.

Inmiddels zijn we die schaamte gelukkig voorbij. Ik heb al menig stel getrouwd dat elkaar online ontmoet had (en dat waren toch allemaal wel redelijk normale mensen 😜). Voor veel mensen is online daten een uitkomst: in de supermarkt hebben mensen geen bordje om hun nek hangen wie er single is en wie niet. En je kunt al redelijk goed voorselecteren.

Toch is lang niet iedereen enthousiast over online daten. Een vleeskeuring, zegt de één. Vermoeiend elke keer die zelfde gesprekjes, zegt een ander. Of ze zijn alleen maar uit op seks, volgens weer een ander.

Hoe voorkom je dat online daten voor jou één grote deceptie wordt?
Een paar tips op een rijtje.

 

1. Neem online daten serieus

Hallo hallo, het gaat hier wel even om iemand met wie je je leven wilt delen, dus het is een serieuze aangelegenheid. Bereid je daarom goed voor en neem er de tijd voor. Sommige mensen hebben het geluk dat het de eerste de beste keer meteen wonderbaarlijk raak is, maar het is normaler dat je even moet wennen aan het online daten en goed moet zoeken naar iemand van wie jij denkt: hé, die zou wel eens goed bij mij kunnen passen!


2. Weet waar je naar op zoek bent

Als jij een partner zoekt, is het allereerst belangrijk om voor jezelf helder te hebben wie je eigenlijk zoekt.

Zoek je je soulmate?
Zoek je iemand tegen het gevoel van eenzaamheid?
Of zoek je iemand om dit leven samen mee te doen?

Soulmate

Veel mensen hebben het idee dat je partner je soulmate moet zijn: iemand die jou begrijpt zonder dat je iets uit hoeft te leggen, iemand op wie je altijd verliefd blijft, iemand die jou altijd en eeuwig een bijzonder gevoel geeft – het beeld dat veel films ons geven. Maar is dit ook echt wat je zoekt? En is het überhaupt vindbaar?

Iemand tegen de eenzaamheid

Veel mensen zijn vooral bang om alleen over te blijven en zoeken daarom een partner. Maar iemand anders kan jouw gevoel van eenzaamheid niet even wegnemen, dat is toch vooral een taak voor jezelf. Natuurlijk: een levensmaatje kan je helpen om het leven leuker te maken, maar vraag jezelf eerlijk af wat jouw motivatie is om een partner te zoeken.

Samen het leven doen

Het leven is samen leuker dan in je eentje. Tenminste, als je iemand hebt gevonden die dezelfde commitment in de relatie heeft als jij, iemand met wie je fijne seksuele chemie hebt en bij wie je je emotioneel helemaal veilig voelt. Dan is het zoeken van een partner misschien helemaal niet zo moeilijk als je denkt, omdat je jezelf op deze manier geen onhaalbare doelen stelt.


3. Schiet met scherp (metaforisch dan)

Een marketingtip die ik ooit kreeg: schiet met scherp en niet met losse flodders. Zomaar lukraak met losse flodders schieten en hopen dat je een keer raak schiet is minder efficiënt dan met scherp schieten. Dus voordat je in het wildeweg gaat swipen is het goed om voor jezelf helder te hebben waarom je aan deze zoektocht begint. Want hallo, het gaat wél even om iets heel belangrijks: iemand met wie je je leven misschien wel gaat delen.

Denk vooraf na over wat je wel of niet deelt in de beginfase, met wie je wel of geen gesprek aangaat, in wie je wel of geen energie stopt. Met wie kun jij potentieel samen het leven doen? Dat is een vraag die je jezelf moet blijven stellen.


4. Bepaal je relatiewaarden

Wat is voor jou écht belangrijk? Oftewel: wat zijn jouw relatiewaarden?
Ik kan me voorstellen dat je het leuk vindt als iemand bijvoorbeeld heel handig is met naald en draad of dat je voorkeur uitgaat naar iemand die lang is, maar dat is natuurlijk iets anders dan een waarde.

Denk bij een waarde verder dan alleen maar dat wat je wel leuk of handig lijkt, maar denk echt aan wat goed is voor jou op de langere termijn.
Voorbeelden van relatiewaarden:

Autonomie
Zelfdiscipline
Empathie
Wijsheid
Geloof
Mildheid
Miljonair zijn
Vertrouwen
Waardigheid
Carrière
Genieten
Creativiteit

Creëer realistische verwachtingen van een ander en voor jezelf, maar laat niet los wat je echt belangrijk vindt. Vaak wordt dat gaandeweg het dateproces trouwens ook wel duidelijker. Ik hoorde ooit van een jonge vrouw dat ze echt onwijs afknapte op lelijke auto’s. Maar uiteindelijk werd ze verliefd op een geweldige man met een heel lelijk oud barrel – en dat kon haar niets schelen.


5. Blijf je eigen waarden zien

Het vinden van je levensgezel mag je heus wel wat kosten. Tijd, energie, dates misschien – maar wel tot op zekere hoogte. Merk je dat een chat of gesprek een kant op gaat waar jij niet naartoe wilt? Kap het af. Merk je dat je te erg wordt meegezogen door een ander of toch maar op date gaat omdat de ander je manipuleert, trek ook dan je grens.

Maar andersom ook: respecteer de grens van een ander. Je kunt natuurlijk enorm teleurgesteld zijn dat een door jouw gevoelde affectie niet wederzijds is. Maar ga niet manipuleren. Blijf je eigen waarde zien.

Tip: door goed te luisteren naar al deze tips heb je sowieso grotere kans dat je niet zinloos op allerlei dates gaat.

 

6. Doe je best de ander echt te zien

Maar wat als je na 20 dates nog steeds geen succes hebt? Vraag jezelf dan eerlijk af of je misschien toch met losse flodders hebt geschoten. Maar nog belangrijker is het of je wel echt je best hebt gedaan de ander echt te zien.

Misschien voelde je het niet meteen bij de eerste date, dat kan bij een tweede of derde date komen. Maar als jij dan al meteen bent afgehaakt weet je dus ook niet wat je mist.

Als jij je goed hebt voorbereid en op date gegaan bent met iemand van wie je denkt dat het wel eens wat zou kunnen worden, focus je dan ook op die goede punten. Het is gemakkelijker te zien wat er allemaal niet perfect is aan de ander, maar het kan je blik enorm verruimen als je je focus legt op de mooie kanten van de ander.

Zo. Jij kunt de boer op. Online dan. Succes!

Dé cursus voor een betere relatie met jezelf.

Dé Singlecursus

Dé Singlecursus is een online videocursus die je in 18 lessen helpt om jezelf beter te begrijpen, (nog) leuker te vinden en (indien nodig) liever te zijn voor jezelf, speciaal in relatie met anderen. 

Want voor een goede relatie met een ander is een goede relatie met jezelf minstens zo belangrijk. 

© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com
TEB_initialen_WIT

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!