POST

Seks met sokken

womanizer-toys-1e3-lYkJsfs-unsplash
Wat hebben sokken in vredesnaam met seks te maken? Ik hoor het je denken. Nou, lieve mensen, meer dan je denkt…

Mensen vragen mij wel eens of christenen nou andere seks hebben dan niet-christenen. Ik vond het dan altijd heel leuk om als antwoord te geven dat christenen het altijd doen met zwarte sokjes aan. Ik refereerde daarmee natuurlijk aan ‘de zwarte kousen-kerken’, maar ik vond het stiekem ook wel leuk om de mensen wat te shockeren met dit soort tot de verbeelding sprekende  antwoorden (zo eerlijk moet ik dan ook wel weer zijn).
Maar even voor de duidelijkheid: ook christenen zijn gewoon seksuele wezens, met seksuele gevoelens en een seksuele identiteit. Maar goed, soms vragen bepaalde vragen een gelijkwaardig antwoord ;-). 
Maar dit terzijde. Want – tromgeroffel – … hoe leuk is het dat sokken echt iets met seks te maken hebben!

Sokken en orgasmes

Vorig jaar presenteerde Stichting Marriage Week Nederland (a.k.a. LoveUp.nl) speciale sekssokken. Want, zo vertelden ze, vrouwen die vrijen met sokken aan, beleven gemiddeld genomen meer plezier aan seks dan wanneer ze met koude voeten de liefde bedrijven. Dat hadden ze niet zelf bedacht, dat bleek uit een onderzoek van de Universiteit van Groningen.
“Tijdens het onderzoek bleek dat koude voeten en een orgasme niet samengaan. De helft van de onderzochte vrouwen bereikte een climax. Toen de wetenschappers de vrijwilligers sokken aanboden, was de big O ineens een stuk gemakkelijker te bereiken. Nu had 80 procent van de vrouwen een hoogtepunt. Warme voeten hebben een kalmerend effect op je amygdala en prefrontale cortex. De delen van je brein die verantwoordelijk zijn voor angst en gevaar. Met je sokken aan voel je je dus een stuk veiliger. Je laat je onzekerheden en angsten makkelijker varen.” 

Veilig

Ik vond dat nogal opmerkelijk. Want laten we wel wezen: sokken aan tijdens het liefdesspel is niet het meest erotische wat je kunt bedenken, toch? En toch zijn het juist sokken die de algehele beleving veraangenamen. 
Aan de andere kant verbaast dit me ook niet. Want als je je sokken aan hebt, betekent dat vaak dat je je op je gemak voelt, dat je je veilig voelt en je jezelf kunt zijn. En dát is nou precies wat bijdraagt aan meer genot van het liefdesspel. Het gewoon helemaal jezelf kunnen zijn. Misschien is dat zelfs nog wel bevorderlijke voor de liefde, dan spannende lingerie.

Podcast

Vorig jaar maakte ik voor de EO de podcastserie ‘Seks met sokken’, misschien heb je er ook wel naar geluisterd. Juist omdat ook de EO het belangrijk vindt dat seks uit het taboe-hokje raakt en iets wordt wat bij ons helemaal hoort, bij ons mens-zijn. Ik sprak allerlei experts over dit onderwerp. Met een bioloog die seks zag als iets noodzakelijks om onszelf in stand te houden. Met een dominee die heel erg voor seks in het huwelijk was en met een seksjournalist die monogamie maar achterhaald vond. Met Goedele Liekens die zich kwaad maakte over het feit dat veel jonge vrouwen nog altijd denken dat seks iets is wat moet en met een verslavingscounselor die de schadelijke gevolgen van porno uiteenzette.
Ik heb onwijs veel geleerd tijdens die gesprekken. Zo sprak ik bijvoorbeeld ook met De Sekszusjes, die mij vertelden dat zij nooit kaders mee hadden gekregen en daardoor geen seksuele autonomie ontwikkeld hadden (wat mij erg aan het denken zette, omdat ik juist door teveel kaders geen autonomie had ontwikkeld). Het mooiste aan al deze gesprekken vond ik dat het niet ging om wat wáár of raar was, maar om hoe kwetsbaar seks is. En dat het idee van seks met sokken aan helemaal zo gek nog niet is. Omdat dat misschien juist wel laat zien hoezeer je jezelf kunt zijn en hoe vrij, veilig en vertrouwd het voelt. 

Seks is kwetsbaar. Daarom mag er van mij ook wel een zeker taboe op blijven rusten. Ik bedoel: het is iets intiems dat zich afspeelt tussen jou en je geliefde. Maar het helpt wel enorm om er relaxed over te kunnen praten. Om te weten dat je niet de enige bent die tegen  bepaalde problemen aanloopt. Want net zoals bij alles in het leven is ook seks iets heel persoonlijks. Wat voor de één hemels is, hoeft dat voor de ander helemaal niet te zijn.

Maar begin eerst maar eens met die sokken. Want de belangrijkste basis voor een gezonde seksuele relatie, is dat je allebei helemaal jezelf kunt zijn bij elkaar, zeker ook tijdens de seks.

© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com
TEB_initialen_WIT

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!