POST

Preuts

Blog-Preuts-HKV

“Heeft iemand jou wel eens preuts genoemd?”

Het is niet voor niets een vraag uit Hét Kleine Voorspel*. Ik herinner me namelijk dat je vroeger als vrouw snel preuts werd genoemd als je bepaalde grenzen aangaf. Alsof je je niet wilde of kon laten gaan of dat het een seksuele norm was dat je vooral geen seksuele normen mocht hebben (volg je het nog?).

Ik kom er hoe langer hoe meer achter hoe manipulatief dat woord eigenlijk is, ‘preuts’. Want preuts, dat willen we niet zijn, Preuts is niet cool. Preuts is niet vrij. Preuts is saai en nuffig. Het is overdreven kuis. Preuts worden genoemd is geen compliment.

Ook in relaties wordt het woord nog wel eens als wapen ingezet. Een vrouw vertelde mij eens dat haar man haar verweet dat ze preuts was. Dat ze zich in bed nooit eens lekker durfde te laten gaan en dat hij hoopte dat ze minder preuts zou worden. De vrouw werd daar – uiteraard – niet minder preuts van. Integendeel. Ze voelde zich onder druk gezet en doordat ze krampachtig probeerde haar grenzen te verleggen, voelde ze zich op seksueel gebied alleen maar onzeker en minder veilig. Waardoor ze verkrampte en eerder preutser werd dan vrijer.

Door iemand ‘preuts’ te noemen, veroordeel je de seksuele grens van de ander. Alsof je pas seksueel vrij bent als je grenzeloos bent. Maar seksuele vrijheid betekent juist dat je je grenzen mag hebben. En dat je elkaar daar de ruimte voor geeft. En natuurlijk: het is goed om na te denken over het waarom van je seksuele grenzen (of het ontbreken ervan). Want inderdaad: het is niet vrij als je bang bent voor je eigen seksuele gevoelens, voor je overgave aan de ander. Het is niet cool als je beschaamd bent over je lichaam en je seksualiteit. Maar door iemand geforceerd over zijn of haar grenzen te trekken, wordt iemand niet minder preuts.

Er is volgens mij een hoop seksuele veiligheid kapot gemaakt door het woord ‘preuts’. Ik ken de verhalen van (jonge) vrouwen én mannen die een ander toelieten iets te doen wat ze eigenlijk niet wilden, omdat ze niet bekend wilden staan als preuts.

Maar preuts zijn is iets anders dan je niet kunnen laten gaan. Om je te kunnen laten gaan bij de ander, is het allereerst belangrijk dat je weet dat je (ook seksueel) helemaal jezelf mag zijn. Zelfs als je een beetje preuts bent.

*) Hét Kleine Voorspel is een kaartspel met allerlei vragen over je seksuele relatie, die jou en je partner helpen met een goed gesprek over seks. Ik vond vooral de titel erg leuk bedacht van mezelf 😉.
Bestel het hier!

© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com
TEB_initialen_WIT

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!