POST

Spijt

luis-machado-cvQmr_TmrUE-unsplash-1-scaled

Ken je dat gevoel, dat je ineens overrompeld wordt door een vreemd gevoel van spijt over iets uit je verleden? Ik kan daar nog wel eens in blijven hangen tijdens een melancholische bui. Dan zou ik willen dat ik de tijd over zou kunnen doen. Tijd die ik gebruikte om andere mensen te kwetsen of om grote fouten te maken. Tijd waar ik vol schaamte aan terugdenk. Vriendinnen die ik heb verwaarloosd of onheus heb bejegend. Momenten dat ik me vernederd voelde of in de steek gelaten. De dag dat mijn hart zo erg brak dat ik het gewoon lijfelijk kon voelen. Situaties waarin ik mezelf gewoonweg belachelijk heb gemaakt. 

1. Zelfvalidering


We kennen ze allemaal vast wel, dat soort spijtige herinneringen. Mijn geheugen is van het type ‘olifant’, dus ik kan me de situaties soms nog levendig voor de geest halen. Of ik dat nou wil of niet, soms komen ze gewoon even ‘plop’ naar boven om mijn huidige in balans zijnde gemoedstoestand te tergen met de stommiteiten uit mijn verleden.
Ik heb die akelige gedachten lang toegelaten om mijn zelfvertrouwen te ondermijnen. Of nee, niet mijn zelfvertrouwen, maar mijn zelfvalidering. Ik mocht van mezelf eigenlijk niet zijn wie ik was. 

Zelfvalidering = Zonder oordeel kijken naar jezelf. Constateren dat je bepaalde emoties, herinneringen, eigenschappen, kwaliteiten, valkuilen, angsten, successen en wat dan ook hebt, zonder dat je er een oordeel over velt. 

Ik geloofde oprecht dat ik wel een beetje erg anders en raarder was dan de rest. Dat ik zoveel verkeerde dingen had gedaan, dat ik echt wel slechter was dan anderen en mijn fouten dan moest compenseren met successen. 

2. Keuzes


Niemand heeft in zijn leven altijd de juiste keuzes gemaakt. Nu trekken ook verkeerde keuzes meestal vanzelf wel weer bij. Maar je kunt natuurlijk ontzettend veel spijt hebben van een keuze die je ooit gemaakt hebt en die je nooit meer kunt veranderen.
Denk bijvoorbeeld aan een relatie die je hebt verbroken. Of een verhuizing die je uiteindelijk veel meer ellende dan geluk heeft bezorgd. Of een opleiding die je nooit hebt afgemaakt.
We kunnen onszelf soms eindeloos tergen met dat soort gedachten. En we weten wel dat het niets oplost, maar dat weerhoudt onze foute keuzes er niet van om zo nu en dan weer listig naar boven te komen. 

– Welke keuzes had je anders kunnen maken waardoor je leven heel anders zou zijn verlopen? 

– Met welke keuzes ben je blij? 

– Van welke keuzes heb je nog wel eens spijt? 

3. Spijt


Sommige herinneringen aan je toen kunnen direct gerelateerd zijn aan een spijt-deel in je hersenen. Ook dan valt het niet mee om dingen zomaar even los te laten. Je kunt blijven mijmeren over hoe het zou zijn gegaan als je andere keuzes had gemaakt. Je kunt jezelf blijven aanklagen met een schuldgevoel. Misschien is het dan gewoon tijd voor vergeving van jezelf. 

4. Vergeven van jezelf


Jezelf vergeven heeft eigenlijk alles te maken met het loslaten van de hoop dat je je verleden nog kunt veranderen. 

Stap 1.
Schrijf op waar je spijt van had, wat je graag anders had willen doen. Schrijf ook op wat je dan anders zou hebben willen doen. 

Stap 2.
Doe je ogen dicht en probeer in gedachten jezelf tegenover je te zetten. 

Stap 3.
Spreek nu uit waar je spijt van hebt, wat je graag anders zou hebben gedaan, maar ook dat dat je die verwachting over jezelf nu loslaat. 

– Ik had liever gehad dat ik… 

– Maar dat deed / kon / durfde ik niet. 

– En daarom laat ik die verwachting nu los. 

Ook je ‘toen’ hoort bij wie je nu bent. Maar om van je toen te kunnen leren is het allereerst belangrijk dat je met liefde naar jezelf, naar je ‘nu’, kijkt.

Bestel nu mijn boek ‘Tijd waar blijf je’! (Als je wilt zelfs gesigneerd ;-)!)

© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com
TEB_initialen_WIT

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!