POST

Liefde in tijden van corona

handen-corona-scaled

Je zou maar net smoorverliefd zijn in deze tijden van crisis. Gedwongen thuis zitten, veilig bij elkaar, niet de deur uit moeten als het niet echt nodig is – voor die zeldzame gelukkigen zal de coronacrisis op den duur wellicht een romantische bijsmaak krijgen.
Maar voor alle anderen – de onfortuinlijke onverliefden, degenen die in een gedegen ritme verkeerden en die nu gedwongen worden dit te doorbreken, voor hen die gewoon een alledaagse relatie hebben, voor het gewone volk – voor hen heb ik een aantal relatietips op een rijtje gezet. Opdat er in deze barre tijden van corona-ellende heel misschien ook nog een glimpje romantiek aan de horizon verschijnt.

Omdat niet elke relatie altijd dezelfde tips nodig heeft, heb ik ze gemakshalve ingedeeld in een aantal categorieën.

1: de crisis-tips – voor de stellen die erg opzien tegen het idee van drie-weken-samen-thuis.
2: de opbouwende tips – voor stellen die het best oké hebben, maar wel wat investering kunnen gebruiken om het ook zo te houden.
3: de optimistische tips – voor de stellen die deze periode willen aangrijpen voor verdieping en wat meer romantiek.

Natuurlijk ben je helemaal vrij om uit elke categorie je tips te halen. Veel succes!

De crisis-tips:
1. Maak per dag een planning. Dat lamlendige gehang en wachten tot de ander wat gaat doen gaat op den duur op je zenuwen werken. Middels een planning weet je allebei wat je wel en niet van elkaar kunt verwachten. Scheelt enorm veel irritatie.

2. Creëer een prikkelvrije hoek/ruimte. Toon het goede voorbeeld en trek jezelf erin terug wanneer je merkt dat je emotioneel overprikkeld begint te raken. Woon je klein, dan kun je ook voor een slaapmaskertje en koptelefoon kiezen.

3. Kleed je elke dag aan. Ja serieus, hoe gemakkelijk is het om je uiterlijk enigszins te verslonzen als er toch niemand (dan je gezin) is die je ziet. Als je je goed voelt heeft dat enorm veel positief effect op de stemming van je omgeving.

Opbouwende tips:
1. Merk je dat er irritatie en frustratie begint op te treden? Dit is compleet normaal. Onderschat niet dat je stressniveau waarschijnlijk iets hoger ligt dan anders (zeker als je zorgen hebt over je inkomen etc.). Of je het wil of niet: die stress uit zich in irritatie jegens de mensen die het dichtst bij je staan. Het is goed om je dat te realiseren. Jouw irritatie ligt niet aan het onvermogen of het gedrag van de ander, maar aan de combinatie van stress en nabijheid.

2. Plan om de dag tijd in met je partner voor een goed gesprek. Even een moment voor jullie tweeën, zonder de kinderen erbij. Bespreek onder andere de volgende onderwerpen:
– Heb je het overzicht per dag? Wat heb je nodig om dat te verbeteren?
– Heb je nog voldoende het gevoel dat je het samen doet? Zijn er momenten geweest dat je je niet gezien voelde door je geliefde?
– Hoe is het met jullie stressniveau? Is het te doen? Voel je je rustig, angstig, gelaten, gefrustreerd? Bagatelliseer deze emoties niet, kom ook niet met een oplossing. Wissel gewoon even jullie gevoelens uit. Punt.
– Wie ben je zonder je werk? Voel je je nog waardevol? Wat doet er nu echt voor je toe?

3. Spreek een behoefte altijd uit in de vorm van een wens, niet in de vorm van een verwijt. “Jij laat de kaasschillen altijd op tafel liggen!” klinkt heel anders dan: “Ik merk dat ik er zo blij van word als jij de kaasschillen opruimt!”

De optimistische tips:
1. Spreek tegen elkaar uit hoe blij je bent dat je deze crisis doormaakt met de mensen van wie je houdt. Benoem daarbij van wie je houdt en liefst ook waarom. Hoewel het wellicht vanzelfsprekend lijkt, blijft het bijzonder dat je juist met je geliefden verbonden bent.

2. Maak samen een handletterbord met daarop zinnen als ‘In dit huis… regeert de liefde… krijgt corona ons niet klein… zetten we ons voor elkaar in… en schudden we geen handen.’ Leef je uit!

3. Verras elkaar, juist als de dagen zich aaneen beginnen te rijgen. Dek de tafel eens romantisch, volg een dans-workshop via YouTube, breng een ontbijtje op bed. Zo geef je elke dag een beetje glans aan je relatie.

Je kunt deze periode natuurlijk ook heel goed gebruiken om eens te investeren in je seksuele relatie. En geloof het of niet, maar toevallig lanceert Cocky eind maart Dé Sekscursus – een online videocursus voor meer verdieping van je seksuele relatie. Die trouwens heel nauw samenhangt met je emotionele relatie. Schrijf je in en blijf op de hoogte!

© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com
TEB_initialen_WIT

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!